Vesti -

"Srbija bi mogla da bude jedan od pobednika Četvrte industrijske revolucije"

Kopaonik -- Digitalizacija donosi velike promene i izazove, a Srbija bi mogla to da prekrene u svoju korist i bude jedan od pobednika Četvrte industrijske revolucije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Zoran Zestic
Foto: Tanjug, Zoran Zestic

To je danas na Kopaoniku izjavila premijerka Ana Brnabić na panelu "Geopolitika u digitalno doba. Može li Srbija da iskoristi šansu?".

"Smatram da svet postaje vrlo kompleksno mesto, kako za velike tako i male zemlje kao što je Srbija", rekla je Brnabićeva na Blic panelu koji su organizovali kompanija "Ringijer Aksel Springer" i Privredna komora Srbije.

Kaže da se Srbija nalazi između Istoka i Zapada i da pokušava da se bavi svojim poslom fokusirajući se na rešavanje svojih problema i poboljšavanje života građana. Brnabićeva ističe da u toj političkoj borbi velikih sila Srbija pokušava pažljivo da balansira.

"Kada živite u složnim vremenima ne želte da budete trava na kojoj se slonovi bore. Pokušavamo kroz reigonalnu stabinost da rešimo tu vrstu izazova", rekla je premijerka.

Brnabićeva kaže da je očigledno da se svet menja sa digitalizacijom, ali da su te promene upravo velika šansa za male zemllje i one koji mogu brže da se prilagode. Naglasila je da je sada pravo vreme da Srbija uhvati korak sa Četvrtom industrijskom revolucijom.

Kako je rekla, u poslovnom svetu male startap kompanije se lakše prilagođavaju od velikih kompanija zato što su fleksibilnije i dinamičnije.

"U Četvrtoj industrijskoj revoluciji manji mogu da postanu lideri", naglasila je Brnabićeva i istakla da to što je Srbija ranije kasnila u industrijskim revolucijama sada može da bude njena prednost.

Premijerka kaže da je Srbija navikla na promene i rešavanje raznih izazova i da je upravo to naša prednost.

Na panelu će ugledni domaći i strani stručnjaci razmotriti strateška pitanja koja utiču na oblikovanje politike, biznisa i ekonomije i odgovarati na pitanja o važnosti digitalizacije kao dugoročne investicije za kompanije i državu.

Panelu prisustvuje i ministar finansija Siniša Mali. U Kongresnom centru hotela "Gorski", u fokusu učesnika su dve teme: "Geopolitika u digitalno doba: Lekcije za države i kompanije" i "Digitalizacija Srbije - najbitnije prepreke na putu".

Rukovodioci kompanija iz Srbije i regiona i ugledne ličnosti iz političkog života imaće priliku da čuju i učestvuju u debati sa eminentnim stručnjacima Ravijem Abdelalom, uglednim profesorom na Harvardovoj školi biznisam i Tavijem Kotkom, ambasadorom digitalizacije koji je odigrao jednu od ključnih uloga u digitalnoj transformaciji Estonije.

Panel, koji je podeljen u dve tematske celine: "Geopolitika u digitalno doba: lekcije za zdržave i kompanije" i "Digitalizacija Srbije - najbitnije prepreke na putu", moderira direktor sektora Privredne komore Srbije za internacionalizaciju privrede Mihailo Vesović.

O najvećim izazovima u digitalizaciji sa kojima se zemlje i organizacije danas suočavaju i preprekama na tom putu, kao i o lekcijama naučenim iz uspešnih projekta i tome da li postoji univerzalni recept za digitalizaciju, govoriće i Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimedije Telekom Srbija grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.