Vesti -

"Borimo se za svaku fabriku, za svako radno mesto"

Kopaonik -- Mnistar finasija Siniša Mali rekao je da se Srbija finansijski veoma promenila.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92.net, D. Balšić
Foto: B92.net, D. Balšić

"Ranije smo govorili o tranziciji, negativnim stopama rasta, a današnja tema je četvrta industrijska revolucija a to samo govori koliko se Srbija promenila", rekao je ministar finansija Siniša Mali.

"Prošle godine je Srbije bila najuspešnija po pitanju ekonomskih pokazatelja u poslednjoj deceniji. Stopa rasta prošle godine iznosila je 4,2 odsto, 2018. 4,4", dodao je ministar u uvodnom obraćanju na Kopaonik biznis forumu.

Rekao je i da nisu uvedene kvote za uvoz čelika od strane EU i prištinske takse, stopa rasta bi bila još veća.

"Po pitanju javnog duga vodimo odgovornu politiku i ne igramo se sa novcem građana Srbije", rekao je Mali.

"Po pitanju stope nezaposlenosti, prošla godina je bila najbolja od kako se od 1996. prati statistika", rekao je Mali i dodao da se država bori za svaku fabriku, svako novo radno mesto i da svaki građanin Srbije oseti boljitak.

Mali je naveo da je 2019. godina važna iz dva razloga, prvi je to što predstavlja završetak mera fiskalne konsolidacije koje su pokrenute 2015. godine.

"Bile su hrabre i teške odluke i reforme. Srbija je tada bila pred bankrotom. Na uspešan način smo ih završili", rekao je Mali.

Naveo je da je prošla godina bila najuspešnija u deceniji preme ekonomskim pokazateljima.

"Sa 6,1 odsto rasta u poslednjem kvartalu mi smo prva zemlja u Evropi, a po ukupnom godišnjem rastu smo drugi, odmah iza Mađarske", rekao je Mali i dodao da je stopa rasta u decembru najveća stopa rasta od 2008. godine.

Naveo je da je u 2019. godini u Srbiji bilo povećanje plata između 8 i 16 odsto, a da je u 2019. godini prosečna plata prešla 509 evra.

Rekao je da je sve to stvar vizije predsednika Srbije Aleksandra Vučića i dodao da i dalje nisu zadovoljni i da žele "veće plate i bolji životni standard".

Kazao je i da je javni dug ispod 50 odsot učešća u BDP-u i pod kontorlom. "Imamo dovoljno rezervi za bilo kakvu krizu", naveo je Mali.

Dodao je da je prošla godina bila najbolja po pitanju stope nezaposlenosti. "Za celu godnu stopa nezaposlenosti je 10,4 odsto, a u 4. kvartalu 9,7. Imamo povećanje zapošljavanja. Nismo zadovoljni, borimo se za svako novo radno mesto", rekao je Mali.

"Tokom 2019. ostvarili smo odlične rezultate. Plate u javnom sektoru rastu shodno nominalnom rastu BDP-a, a u privatnom čak i više", naveo je ministar.

Ministar je dodao i da ćemo u narednih deset godina udvostručiti BDP, kao i da je 900 evra realna plata na kraju 2025. godine.

"Iako neće biti jednostavno, zalaganjem ćemo doći do tog cilja", naveo je ministar. "Što se tiče penzija, započeli smo plan da i stariji građani osete boljitak. Švajcarska formula je sjajna, ali hoćemo još više da damo najstarijim sugrađanima, jer su oni najveći deo reformi poneli na svojim plećima. Realno je da penzije do kraja 2025. budu preko 400 evra", zaključio je Mali.

Podsetio je da je Srbija dobila priznanje od Fajnenšel tajmsa, jer je na prvom mestu po broju stranih direktnih invetsicija. "Poverenje u našu zemlju se povratilo", rekao je Mali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.