Vesti -

Tabakovićeva o stabilnom dinaru: Kurs se ne prilagođava pojedincima

Kopaonik -- Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković rekla je na Kopaonik biznis forumu da je dinar stabilan i realno vrednovan.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: B92.net, D. Balšić
Foto: B92.net, D. Balšić

Ona je napomenula da je jedan od glavnih činilaca koji su uticali da dinar danas ima ovakvu stabilnost to što se 2012. godine promenio pristup NBS, kada je postao proaktivni.

"Kurs se ne prilagođava pojedincima, naš cilj su svi. Ja to nazivam stabilnost", rekla je guvernerka NBS.

Ona je takođe napomenula da se rad Narodne banke Srbije meri rezultatima, a ne posledicama.

"Pojedini nas kritikuju da veštački održavamo jak dinar. Međutim, bez naših intervencija dinar bi bio još jači. Takođe, intervencije su bile ređe nego u prethodnom periodu", navela je Tabakovićeva.

Ona je istakla i da je u izveštaju Džej Pi Morgana za zemlje u razvoju ocenjeno da je srpski dinar realno vrednovan, odnosno da nije ni precenjen ni potcenjen.

"Poverenje u ekonomsku klimu u Srbiji raste. Stvorili smo ambijent u kome relativna stabilnost kursa dinara podstiče rast investicija", zaključila je Tabakovićeva.

Udeo problematičnih kredita smanjen na 4,1 odsto

Udeo problematičnih kredita (NPL) je smanjen na 4,1 odsto, a prema poslednjim podacima dinarska štednja iznosi 83 milijarde dinara, izjavila je Jorgovanka Tabaković na otvaranju Kopaonik biznis forumu i istakla da je to samo delić pokazatelja koji potvrđuju finansijsku stabilnost zemljle.

Tabakovićeva je rekla da je nivo problematičnih kredita smanjen na 4,1 odsto u decembru 2019, što je za oko 80 odsto manje u odnosu period od pre samo oko četiri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.