Vesti -

Mali: Zakonom o igrama na sreću do boljeg nadzora

Beograd -- Ministar finansija Siniša Mali ocenio je da se donošenjem Zakona o igrama na sreću povećava stepen društvene odgovornosti priređivača.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Sava Radovanović
Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Mali je, tokom predstavljanja Predloga zakona o igrama na sreću poslanicima Skupštine, poručio i da se njime stvaraju uslovi za napredniji sistem nadzora, smanjuje siva ekonomija i štite državni interesi.

"Osnovni razlozi donošenja zakona su povećanje stepena društvene odgovornosti, smanjenje sive ekonomije, uspostavljanje elektronskog sistema nadzora nad priređivačima, zaštita državnih interesa, odnosno povećanje budžetskih prihoda, kao i bolje uređenje tržišta igara na sreću i približavanje evropskim standardima", naveo je Mali.

Mali je naveo da je u svrhu smanjenja sive ekonomije, efikasnije naplate budžetskih prihoda i vršenja nadzora od Uprave za igre na sreću predviđeno uspostavljanje elektronskog sistema nadzora i obaveza priređivača da koriste informaciono-komunikacioni sistem, koji omogućava čuvanje, arhiviranje i razmenu podataka elektronskim putem sa Upravom.

On je naglasio da je predloženi tekst zakona usklađen sa Zakonom o opštem upravnom postupku, čime se smanjuju troškovi administracije i troškovi priređivača, a ujedno pojednostavljuju upravni postupci, smanjuje obim dokumentacije, odnosno stvaraju uslovi za elektronski sistem poslovanja, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Ministarstvo finansija potvrdilo je ranije za B92 da će predlog Zakona o igrama na sreću obuhvatiti i član kojim se 40 odsto prihoda od igara na sreću izdvaja ranjivim grupama.

Mali je poslanicima predstavio i niz bilateralnih i ekonomskih sporazuma, kojima je usmerena veća pažnja na unapređenje trgovinske razmene, očuvanje životne sredine, uređenje zapošljavanja izdržavanih lica diplomatskih i konzularnih predstavništava, ali i na saradnju prilikom izgradnje, upravljanja, održavanja, rekonstrukcije i sanacije gasovoda koji prelazi preko državne granice sa Mađarskom.

Između ostalog, poslanici će razmatrati Predlog zakona o potvrđivanju Кonvencije o kontroli i žigosanju predmeta od dragocenih metala, sa aneksima I i II, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Saveta ministara Bosne i Hercegovine i Vlada ostalih Strana Inicijative za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa za region Jugoistočne Evrope.

Raspravljaće se i o unapređenju elektronskog poslovanja sa Crnom Gorom, jer je pred poslanicima i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Crne Gore o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga od poverenja koje se pružaju u Srbiji i usluga sertifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.