Vesti -

Novom uslugom olakšano dobijanje kartica za javni prevoz VIDEO

Beograd -- U Beogradu je danas predstavljena nova usluga zahvaljujući kojoj će nezaposlenim licima i penzionerima biti olakšano obnavljanje kartica za javni prevoz.

Izvor: Tanjug, Prva TV
Podeli
Foto: Depositphotos, AlenaKr
Foto: Depositphotos, AlenaKr

Naime, te kategorije stanovništva treba da dođu samo prvi put na šalter za izdavanje kartica za prevoz kompanije Bus-plus samo sa ličnom kartom, i dobijaju karticu za prevoz.

Nakon toga će sistem automatski svaki mesec proveravati njihov status u bazama NSZ, PIO, MUP-a i Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja i produžavati važenje kartice za prevoz.

Nova usluga nastala je integracijom informacionih sistema kompanije Bus-plus i Elektronske uprave.

Predstavljena je u poslovnici kompanije Bus-plus u Bulevaru Mihajla Pupina na Novom Beogradu, u prisustvu predsednice Vlade Srbije Ana Brnabić, zamenika gradonačelnika Gorana Vesića i direktora Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihaila Jovanovića.

Brnabićeva je istakla da se na ovom primeru vidi pravi servis građana.

"Ovo je još jedan pokazatelj dobre usluge, kako bi se sve usluge građanima ili privredi pružale elektronskim putem. Na taj način se štedi vreme našim građanima, jer svoje poslove mogu da obavljaju od kuće ili iz kancelarije, a usluga može da se obavi i jednim dolaskom na šalter, bez ikakvih dodatnih dokumenata, osim lične karte", navela je Brnabićeva.

Najavila je da će Kancelarija za informacione tehnologije i E-upravu u naredna dva meseca uputiti poziv svim gradovima na teritoriji Srbije da se priključe projektu "Pametan grad". Taj projekat, navela je, znači da se informacione tehnologije i moderni alati koriste radi boljeg i kvalitetnijeg života u tim gradovima.

Brnabićeva je dodala da projekat "Pametan grad" uključuje i automatizaciju semafora kako bi se smanjile gužve u saobraćaju, ali i postavljanje senzora na kontejnerima radi efikasnije komunalne usluge, maksimalne uštede i sistemske promene funkcionisanja gradova.

Vesić je istakao da se novim servisom omogućava izdavanje kartice za prevoz građanima samo jednim dolaskom na šalter uz ličnu kartu i dodao da će se obnova kartice za prevoz automatski vršiti na mesečnom nivou.

"Servisom koji smo danas pustili smanjićemo kopiranje oko 500.000 ličnih karata, kao i više od 600.000 drugih dokumenata", rekao je Vesić.

Podsetio je da su, zahvaljujući Vladi Srbije, umrežene sve opštine na teritoriji Beograda, osim opštine Stari grad.

"Pozivam opštinu Stari grad da svojim građanima omogući prednosti koje imaju svi drugi građani Beograda, na primer da elektronskim putem dobiju izvod iz matične knjige rođenih i druga dokumenta", dodao je Vesić.

Mihailo Jovanović je rekao da se novom uslugom Beogradu omogućuje pristup informacijama iz četiri velike državne baze: Nacionalne službe za zapošljavanje, Centralnog registra obaveznog socijalnog osuguranja, PIO fonda i MUP-a.

Takođe, naveo je da se novom uslugom štedi oko 660.000 papira i isto toliko sati građanima, što i u ekološkom smislu predstavlja uštedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.