Vesti -

Tehnička škola uvodi novi smer: Velika tražnja za brodomonterima

Apatin -- Tehnička škola sa domom učenika u Apatinu uvodi smer brodomonter za buduće srednjoškolce koji žele što pre da se late posla.

Izvor: RTV
Podeli
Foto: Depositphotos/ztrikic
Foto: Depositphotos/ztrikic

Ova škola je ujedno i prva u Vojvodini koja će ponovo imati u ponudi ovakav obrazovni profil.

U apatinskoj opštini ističu da je srpska brodogradnja nekada bila jedna od glavnih privrednih izvoznih uzdanica, sa godišnjom zaradom do 300 miliona dolara, među kojima se posebno isticalo apatinsko brodogradilište, koje ima novog vlasnika i otvoren put za saradnju. Vraćanjem apatinskog brodogradilišta u pogon, podvlače u opštini, mogu se očekivati dobre poslovne šanse za zapošljavanje kadrova nakon završene srednje škole, prenosi RTV.

Kvalifikovana radna snaga i dobre zanatlije trebaće tržištu rada, uveravaju u apatinskoj Tehničkoj školi sa domom učenika. Prateći potrebe tržišta, modernizaciju industrije i oživljavanje brodogradnje u Apatinu i okolini za buduće srednjoškolce nakon osam godina vraćaju obrazovni smer – brodomonter.

"Brodogradnja je dugo vremena bila u zapećku, a svedoci smo da se vraća na scenu. Nadamo se da će to sigurno biti perspektivno za našu decu, koja će se školovati za zanimanja iz oblasti brodostruke i da će se moći zaposliti sigurno u svim brodogradilištima, kako u Apatinu, tako u Bezdanu Zrenjaninu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici i Kaldovu. Mi smo prvi u Vojvodini koji vraćaju ovaj smer, a pošto imamo i učenički dom očekujemo veliku zainteresovanost", rekao je Petar Popović, direktor Tehničke škole sa domom učenika Apatin.

Povodom uvođenja novog smera, Tehničkoj školi je podršku pružila opština Apatin, kojoj je u planu stipendiranje budućih brodomontera.

"Razgovarali smo na tu temu sa školom i novim vlasnikom apatinskog brodogradilišta. Mislim da bi bilo apsolutno dobro da opština stimuliše učenike stipendijama, ali i novi vlasnik. Apatinsko brodogradilište imalo bi gotovog radnika, koji bi kroz praksu na trogodišnjem školovanju stekao potrebno praktično znanje i imao posao nakon završetka školovanja", izjavio je Milan Škrbić, predsednik opštine Apatin.

U Školskoj upravi napominju da je praksa pokazala da je dualno obrazovanje dalo dobre efekte u Odžacima, Somboru i Subotici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.