Vesti -

Izvoz pekarskih proizvoda ipak mnogo veći od uvoza

Beograd -- Srbija je uvek bila u vrhu zemalja koje su proizvodile najkvalitetnije žito, a samim tim i hleb i pekarske proizvode.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/grafvision
Foto: Depositphotos/grafvision

Zato je ovih dana mnoge iznenadila vest da Srbija uvozi hleb, polugotove vekne i peciva.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica ističe da je, ipak, izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći od uvoza i da će tako biti i u budućnosti.

Samo prošle godine, u Srbiju je dopremljeno 6.000 tona svežeg hleba vrednog 6,8 miliona evra.

Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, da je povraćaj hleba nekada bio od 12 od 14 odsto, a da je poslednjih godina redukovan na pet odsto, jer proizvođači nisu mogli da istrpe toliku količinu povraćaja.

Objašnjava da se većina uvoza pod šifrom "hleb i pekarski proizvodi" sastoji od kroasana, zamrznutog testa i proizvoda koji mogu da se transportuju, i koji se peku u maloprodajnim sistemima.

"Lidl ima jednu svoju pekaru iz koje snabdeva sve svoje maloprodajne objekte širom Evrope", ističe Pralica.

Objašnjava da Srbija uglavnom ima dobro brašno i pšenicu od kojih se proizvodi hleb, ali da nam treba i drugih vrsta pšenice koje se mešaju sa našom kako bi se dobilo kvalitetnije brašno za konditorsku industriju ili poslastičare.

"Mislim da je Ministarstvo odobrilo uvoz određene količine specijalnih tipova boljeg brašna u narednih dva meseca", kaže Pralica.

Naglašava da je izvoz pekarskih proizvoda mnogo veći nego uvoz.

"U zadnjih tri-četiri godine Srbija je doživela veliku ekspanziju po pitanju izvoza istih tih namirnica. Ogromne količine hleba pakujemo i izvozimo u Rumuniju, Bugarsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu", navodi Pralica.

Pralica kaže da više velikih pekarskih proizvođača pravi velike linije za proizvodnju i hladnjače, i da će uskoro zemlje Afrike i Blistog istoka kupovati ogromne količine zamrznutog peciva iz Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.