Vesti -

Novi početak zemunske fabrike: Akcije Ikarbusa ponovo na berzi

Beograd -- Akcijama Ikarbusa na Beogradskoj berzi ponovo će moći da se trguje, što je rezultat sprovedenog unapred pripremljenog plana reogranizacije (UPPR).

Izvor: Večernje novosti
Podeli
Foto: B92, Darja Balšić
Foto: B92, Darja Balšić

Deonicama, kojih je 2,9 miliona, trgovaće se od danas, a njihova indikativna vrednost je 50 dinara, dok će buduća cena zavisiti od ponude i tražnje.

"Ikarbus je bio u teškoj finansijskoj situaciji, sa gubitkom većim od kapitala, pa su akcije izgubile vrednost, a novom emisijom deonica smo pokušali da izvršimo reprogram duga, da bar deo naših dugovanja pređe u vrednosne papire i da to bude neka zdrava osnova za buduće poslovanje", pojasnila je direktorka pravnih i opštih poslova Tamara Barišić.

Ikarbus je završio sprovođenje UPPR tokom jeseni prošle godine, a akcije su upisane u registar nešto pre toga.

"Ovo je nova, prva emisija akcija i ponovo je na tržištu hartija od vrednosti kako bi svi naši akcionari mogli da trguju", rekla je direktorka pravnih i opštih poslova i dodala da su konverzijom duga u kapital ranija dugovanja namirena, pišu "Večernje novosti".

Najveći akcionar Ikarbusa je Republika Srbija sa 26,9 procenata vlasništva, slede Fond za razvoj, banke, i neki raniji poverioci čiju su dugovi pretvoreni u kapital.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.