Vesti -

Brža realizacija infrastrukturnih projekata: Mihajlović od sutra brani 13 zakona u Skupštini

Beograd -- Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović braniće u skupštini predloge 13 zakona i odluka iz oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Koca Sulejmanovic
Foto: Epa, Koca Sulejmanovic

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja omogućiće bržu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u okviru novog investicionog ciklusa.

Ministarstvo je za 2020. godinu planiralo početak realizacije projekata iz novog investicionog ciklusa, vrednih oko pet milijardi evra, a efikasnije administrativne procedure doprineće da se u najkraćem mogućem roku izgrade planirani putevi, pruge, vazdušne i vodne luke i komunalna infrastruktura. Takođe, ne ugrožavaju se osnovna prava vlasnika eksproprisanih nepokretnosti, uključujući zadržavanje načela o određivanju tržišne vrednosti za eksproprisane nepokretnosti, prava koja vlasnici tih parcela imaju po osnovnom zakonu i pravne institute zaštite prava vlastnika.

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predložen je sa ciljem daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, kao i preciziranje i redefinisanje normi koje će omogućiti dalje napredovanje Srbije na Duing biznis listi Svetske banke.

Najznačajnije izmene ovog zakona tiču se profesionalnih kvalifikacija, odnosno regulisanih profesija u oblasti planiranja i izgradnje, tj. izdavanja licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima i sticanje prava na obavljanje stručnih poslova u okviru tih profesija. Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru treba da omogući da ova oblast bude uređena jednim propisom umesto sadašnja tri, da nadležnost za vođenje i održavanje bude objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda kao i da proces ažuriranja podataka i njihovu razmenu između državnih organa učini efikasnijim.

Predlog zakona o izmeni Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, ima za cilj da se poveća maksimalna spratnost objekata koji se grade u okviru ovog projekta (sa šest na osam spratova).

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, treba da omogući efikasniju primenu zakonskih odrebi u praksi, između ostalog u delu obezbeđivanja bankarskih garancija, i doprinese da se okonča svojinska transformacija zemljišta, i poveća promet građevinskog zemljišta i izgradnja na njemu.

Predlog zakona o izmenama Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, između ostalog, sadrži izmenjene odredbe u delu finansijske sposobnosti preduzeća koja se bave prevozom putnika, reguliše uslove za prodaju voznih karata i drugih prevoznih isprava putem interneta, i olakšavaju obaveze prevoznika za finansiranjem održavanja polazakai omogućavajući planiranje prevoza koje je u većoj meri prilagođeno potrebama tržišta.

Pred poslanicima Skupštine su i dva predloga zakona iz oblasti vodnog saobraćaja - Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama omogućiće prenos nadležnosti sa Agencije za upravljanje luka na resorno Ministarstvo radi efikasnije realizacije kapitalnih projekata razvoja luka u Srbiji, a drugi cilj donošenja ovog zakona je zakonsko regulisanje tzv. minimalnog nivoa rentabilnosti lučkih usluga.

Drugi zakon iz ove oblasti, Predlog zakona o hidrografskoj delatnosti ima za cilj da uredi pravni okvir za obavljanje hidrografske delatnosti, čime će se obezbediti da se ona obavlja u skladu s međunarodnim i evropskim standardima, u cilju podizanja nivoa bezbednosti plovidbe.

Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o vazdušnom saobraćaju vrši se preciziranje određenih odredbi u postojećem zakonu i detaljnije uređuju pitanja iz oblasti obezbeđivanja u vazduhoplovstvu, doprinoseći usklađenosti domaćih propisa sa regulativom Evropske unije.

Na sednici će se razmatrati i dva međunarodna sporazuma u oblasti saobraćaja i infrastrukture, i to Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma o vazdušnom saobraćaju između vlada Srbije i Irana i Predlog zakona o potvrđivanju Aneksa I Sporazuma između vlada Srbije i Turske o saradnji u oblasti infrastrukturnih projekata.

Pred poslanicima će se naći i dva predloga odluka o oduzimanju svojstva dobra u opštoj upotrebi delu železničke infrastrukture. Vlada Srbije usvojila je dva predloga odluka kojima se o ukida ukupno 1.030,7 kilometara pruga (409,8 km i 620,9 km) na kojima se duže vreme ne odvija železnički saobraćaj. Ukupna dužina pruga na teritoriji Srbije, uključujući i pruge na KiM, posle usvajanja ove odluke iznosiće 3.314,2 km umesto dosadašnjih 3.724 km. Ukupno će na 20. vanrednom zasedanju Skupštine, koje počinje u ponedeljak, biti 20 predloga zakona i odluka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.