Vesti -

Ministarstvo finansija: Namera Srbije je da što pre počne pregovore sa Libijom

Beograd -- Namera Srbije je da što pre započne pregovore sa Libijom o vraćanju duga tog državi, rekli su za Tanjug u Ministarstvu finansija.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, uroszunic
Foto: Depositphotos, uroszunic

Dug prema Libiji je poslednji neregulisan dug koji ima Republika Srbija, odnosno poslednji dug za koji još nije dogovorena dinamika otplate, objašnjavaju u Ministarstvu finansija.

U Ministarstvu navode da će komunikacija sa Libijom biti nastavljena, a da će o temi duga, koji Srbija ima prema toj zemlji, nastaviti da razgovara i sa MMF-om.

Objašnjavaju da je odložen početak zvaničnih pregovora sa predstavnicima Libije, s obzirom na trenutne okolnosti u toj zemlji i aktuelno dvovlašće koje se održava i na rad državnih institucija i Centralne banke Libije, kao i zbog otežane komunikacije sa tom zemljom.

U pregovorima sa Libijom, kako navode, trebalo bi da bude postignut dogovor i da se ugovorno reguliše obostrano prihvatljiv modalitet za otplatu preostalog duga. Kako su istakli, libijska strana je već dva puta otkazivala susrete na kojima je trebalo da se pregovara o tačnom stanju duga i dinamici otplate, a poslednji takav sastanak bio je zakazan za sutra, 21. januar.

Međutim, dodaju, libijska strana je i taj susret otkazala. Prema knjigovodstvenoj evidenciji Narodne banke Srbije, stanje duga Republike Srbije prema Libiji iznosi 44,66 miliona američkih dolara, po osnovu glavnice i usaglašeno je sa Centralnom bankom Libije na dan 17. maja 2015, sa zahtevom Srbije da se obustavi dalji obračun kamate, dok se ne steknu uslovi za pregovore.

U NBS dodaju da taj dug predstavlja deo duga bivše SFRJ po Sporazumu o zajmu iz 1981. koji pripada Republici Srbiji. U Ministarstvu finansija kažu da Srbija redovno izmiruje sve svoje obaveze po osnovu kredita ili zaduživanja, kao i neregulisane dugove koji potiču iz perioda klirinškog načina plaćanja u prometu roba i usluga između bivše SFRJ i drugih zemalja.

Tako je, navode, prošle godine za izmirenje klirinških dugova izdvojeno oko 13 miliona dolara, koji je Srbija imala prema Češkoj, dok će u narednom mesecu biti izmiren i dug prema Slovačkoj u iznosu od 7,2 miliona dolara.

Poručuju da je cilj Ministarstva finansija da se odgovornom politikom što više dugova u najkraćem roku otplati, te da se ne ostave zaduženja budućim generacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.