Vesti -

"Srbija u više navrata pokušavala da reši stari dug prema Libiji"

Beograd -- Srbija je u više navrata pokušavala da reši problem starog duga prema Libiji, u iznosu od 44,66 miliona američkih dolara, prema evidenciji NBS.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Piter2121
Foto: Depositphotos/Piter2121

To su za Tanjug rekli u Narodnoj banci Srbije, povodom pisanja medija da MMF od naše zemlje traži da hitno reši taj problem.

Tako je poslednji dogovoreni sastanak sa libijskom stranom trebalo da bude održan 21. i 22. januara, u Beogradu, ali predstavnici Libije su prošle nedelje obavestili srpsku stranu da nisu u mogućnosti da doputuju, rekli su za Tanjug u NBS.

"Sastanak sa delegacijom trebalo je da se održi i 10. septembra 2019, ali ga je libijska strana i tada otkazala", navode u NBS.

U Narodnoj banci Srbije su objasnili da je dug Srbije prema Libiji, gde već duže vreme traju sukobi, predmet bilateralnih pregovora na međudržavnom nivou i naglasili da razgovore i postizanje dogovora značajno otežava složena situacija u Libiji.

Tema nasleđenih dugova, uključujući i dug prema Libiji, kažu u NBS, predmet je redovnog razmatranja u saradnji Srbije sa MMF-om.

Prema knjigovodstvenoj evidenciji NBS, stanje duga Srbije iznosi 44,66 miliona američkih dolara, po osnovu glavnice i usaglašeno je sa Centralnom bankom Libije na dan 17. maja 2015, sa zahtevom Republike Srbije da se obustavi dalji obračun kamate, dok se ne steknu uslovi za pregovore.

Taj dug predstavlja deo duga bivše SFRJ po Sporazumu o zajmu iz 1981. koji pripada Republici Srbiji.

Po osnovu kredita odobrenih u periodu bivše SFRJ, Republika Srbija na dan 31. decembar 2019. godine duguje ukupno 1,91117 milijardi evra i to prema Svetskoj banci, Pariskom klubu poverilaca, Slovačkoj Republici i Kuvajtu.

Stanje duga Republike Srbije na dan 31. decembar 2019. prema Svetskoj banci je 652,74 miliona evra, prema PAriskom klubu poverilaca 1,00059 milijardi evra, prema Slovačkoj, stari klirinški dug, iznosi 6,43 miliona evra, dok je dug prema Kuvajtu 251,41 milion evra.

U 2020. godini, prema tim poveriocima, po osnovu glavnice i kamate ukupno za otplatu dospeva 241,64 miliona evra.

U NBS navode da stanje duga ne obuhvata dug prema Libiji, jer dug prema Libiji još nije regulisan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.