Vesti -

Za avione raspona krila od 12 do 24 metra: Aerodrom "Rosulje" imaće dve poletno-sletne staze

Kruševac -- Nedavno je vlasništvo nad aerodromima "Ponikve" i "Rosulje" preneto sa lokalnih samouprava Užica i Kruševca na preduzeće Aerodromi Srbije.

Izvor: RTS
Podeli
Foto: Depositphotos/sommersby
Foto: Depositphotos/sommersby

Za aerodrom "Rosulje", površine 40 hektara, urađeni su projekat i zemljani radovi, uvedena je električna energija i završena pristupna saobraćajnica.

Novi aerodrom imaće dve poletno-sletne staze dužine 1.300 i 800 metara, a njegova namena biće, pre svega, za instrumentalno letenje.

"Grad će dobiti aerodrom kodne oznake 2-B što znači moguć prihvat aviona raspona krila od 12 do 24 metra", navodi za RTS direktorka Aerodroma "Rosulje" Dragana Pavlović.

Preduzeće "Aerodrom Rosulje" osnovano je pre 25 godina, a projekat izgradnje započet je 2007. godine.

Do sada je Kruševac, iz gradskog budžeta, u ovaj objekat uložio 250 miliona dinara.

"Omogućiće brži pristup domaćih i stranih investitora, svojih kompanija, njihovih menadžera, povećaće ukupnu atraktivost cele regije. S obzirom na to da u Kruševcu posluje veliki broj svetskih kompanija - 'Henkel', 'Kuper tajers', 'Lidl', 'Henkel grup', 'Valvolajn', 'Pompea', 'Tatra' - stvoriće se uslovi za još bolji poslovni ambijent i za dolazak novih investitora", ističe predsednik Privredne komore Rasinskog okruga Predrag Vukićević.

Aerodrom će unaprediti i turističku ponudu Rasinske regije. Gosti će lakše i brže dolaziti u Ribarsku i Vrnjačku Banju, posećivati srednjovekovne manastire kruševačkog kraja i planinu Jastrebac.

Aerodrom "Rosulje" nalazi se pet kilometara od centra Kruševca. Ovaj aerodrom nalazi se na nadmorskoj visini od 260 metara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.