Vesti -

Izvršen vanredni nadzor Kontrole letenja: Bezbednost vazdušnog saobraćaja nije bila ugrožena

Beograd -- Inspektori Direktorata civilnog vazduhoplovstva izvršili su vanredni terenski i kancelarijski nadzor nad Kontrolom letenja Srbije i Crne Gore SMATSA Beograd.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/agiampiccolo
Foto: Depositphotos/agiampiccolo

Nadzor je obavljen u periodu od 6. do 12. decembra povodom saopštenja za javnost Sindikata kontrole letenja od 3. decembra, po službenoj dužnosti, saopšteno je iz Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije.

Nadzor je izvršen u sledećim operativnim jedinicama: Sektor za oblasnu kontrolu letenja – CKL Beograd, Aerodromska kontrola letenja Kraljevo i Aerodromska kontrola letenja Niš, navedeno je.

Neposrednim uvidom u rad operativnog osoblja kao i pregledom opštih i pojedinačnih akata i druge dokumentacije koju operativno osoblje koristi u radu, utvrđeno je da ne postoje indicije da je bezbednost vazdušnog saobraćaja u vazdušnom prostoru Republike Srbije ugrožena, kako to navodi Sindikat KL.

Uvidom u službenu dokumentaciju Kontrole letenja Srbije i Crne Gore SMATSA doo Beograd, inspektori nisu utvrdili kršenje Zakona o vazdušnom saobraćaju RS.

Uvidom u bazu podataka o događajima koju vodi Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije (sistem obaveznog i dobrovoljnog prijavljivanja događaja) utvrđeno je da nisu prijavljivani događaji iz Aneksa III tačka 2 .podtačka (8) i tačka 3. podtačke (6) i (7), Pravilnika o prijavljivanju događaja u civilnom vazduhoplovstvu („Službeni glasnik RS”, broj 54/12i 86/16), a koji se odnosena preopterećenje sektora ili radnih pozicija, kao i na umor koji utiče ili bi mogao da utiče na mogućnosti za bezbedno obavljanje dužnosti u vazdušnoj plovidbi i vazdušnom saobraćaju.

Pravilnikom o prijavljivanju događaja u civilnom vazduhoplovstvu propisano je da lice koje obavlja poslove na osnovu dozvole kontrolora letenja, koju je izdao Direktorat civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije, ili koje je ovlašćeno da pruža informacije vazduhoplovima u letu, u okviru obavljanja svojih poslova dužno da Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije obavezno prijavljuje događaje, te da je članom 260. Zakona o vazdušnom saobraćaju tačka 10 propisana kazna za fizičko lice ako ne prijavi Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije svaki događaj, koji ga obavezuje članom17. stav 4. tog Zakona o vazdušnom saobraćaju, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.