Vesti -

Potreban savetnik za izgradnju beogradskog metroa: Raspisana javna nabavka

Beograd -- Javno komunalno preduzeće Beogradski metro i voz raspisalo je javnu nabavku za tehničke i savetodavne usluge.

Izvor: eKapija
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/dade72n
Ilustracija: Depositphotos/dade72n

Kako se navodi u konkursnoj dokumentaciji, Strategijom razvoja grada Beograda do 2021. planirana je izrada studije, planske i projektne dokumentacije za beogradski metro, kao i početak izgradnje sistema beogradskog metroa.

"Strateško je opredeljenje da se u narednom periodu, do 2033. godine realizuju aktivnosti izgradnje dve linije beogradskog metroa, a u skladu sa dinamikom obezbeđenja finansijskih sredstava za potrebe gradnje", navodi se u dokumentu.

Za prve dve linije republika treba da obezbedi 4,4 milijarde evra, piše Ekapija.

Generalnim projektom, koji je izradila francuska kompanija Egis rail definisane su trase dve linije metroa i njihova faznost izgradnje. Naime, prema planovima predviđeno je da se radovi odvijaju u tri faze. Prva faza podrazumeva izradu dokumentacije dela linije 1 dužine 16,7 kilometara sa 18 stanica na delu od Železnika do Karaburme i izradu dokumentacije za depo u Makišu.

Kako se navodi u dokumentaciji, zadatak izvršioca je da bude podrška u smislu pružanja konsultantske pomoći u svim fazama projekta: pripremi tehničkih specifikacija, izradi projektnih zadataka, stručnoj oceni rešenja obuhvaćenih tehničkom dokumentacijom, elemenata za izradu modela ugovora, kao i praćenje i ocena realizacije ugovora i drugo.

Rok za dostavljanje ponuda je 13. januar 2020.

Kada je reč o pripremama za izgradnju beogradskog metroa, trenutno se radi planska dokumentacija, koja ne obuhvata samo metro već i linije BG voza i tramvaja. Pre početka izgradnje, neophodno je na Makiškom polju urediti vodotokove i odvod kišnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.