Vesti -

Devizne rezerve Srbije 13,46 milijardi evra na kraju novembra

Beograd -- Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije iznosile su na kraju novembra ove godine 13,46 milijardi evra, saopštila je NBS.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, Piter2121
Foto: Depositphotos, Piter2121

Ova suma je na približno istom nivou kao prethodnog meseca, navodi se u saopštenju. Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 187 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Kako se precizira u saopštenju NBS, bruto devizne rezerve su blago smanjene, za 34,3 miliona evra, u odnosu na kraj oktobra, što je u celosti rezultat neto razduženja države po osnovu deviznih kredita (za 50,7 miliona evra neto), čime se doprinosi smanjenju javnog duga Republike Srbije.

Neto devizne rezerve (iznos umanjen za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima) na kraju novembra iznosile su 11,39 milijardi evra.

Iz centralne banke ističu da su ostvareni prilivi u devizne rezerve tokom novembra - po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu (neto efekat 25 miliona evra), efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacija, obaveznih rezervi usled uobičajenih aktivnosti banaka, i po drugim osnovima (ukupno neto 128,1 milion evra), uz pozitivan neto tržišni efekat (27,3 miliona evra). Ovo je bilo više nego dovoljno da se pokriju odlivi iz deviznih rezervi po drugim osnovima koji su iznosili ukupno 164 miliona evra.

Bruto devizne rezerve su od januara do kraja novembra povećane za 2,2 milijarde evra, što se u celosti može pripisati aktivnostima NBS putem intervencija - neto kupovinom deviza na domaćem deviznom tržištu (efekat 2,37 milijardi evra). To je, kako se dodaje, najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze.

Rast rezervi ostvaren je u ambijentu snažnog razduživanja države u deviznom znaku po osnovu kredita i hartija od vrednosti u neto iznosu od 663 miliona evra. Uvećanjem deviznih rezervi, NBS dodatno jača otpornost domaćeg finansijskog sistema na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja.

Centralna banka podseća da je Srbija u novembru, po drugi put ove godine, na međunarodnom finansijskom tržištu emitovala obveznicu denominovanu u evrima u iznosu od 550 miliona evra po nominalnoj vrednosti, radi prevremenog otkupa dela dolarske evroobveznice u iznosu od 589,7 miliona dolara koja je emitovana 2013. godine po kuponskoj stopi 4,875 odsto, a dospeva u februaru 2020. godine.

Na taj način, stari skupi dug Srbija je zamenila značajno jeftinijim finansiranjem po rekordno niskoj kamatnoj stopi od 1,25 posto, znatno nižoj od kamatne stope od 1,619 procenata koja je postignuta prilikom prve emisije ove evroobveznice u junu.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 564,9 miliona evra i bio je za 239,5 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Tokom jedanaest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 5.562 milijardi evra.

Dinar je u novembru nominalno oslabio za 0,1 odsto u odnosu na evro, dok je od početka ove godine zabeležio nominalnu aprecijaciju u odnosu na evro od 0,5 posto.

U novembru, NBS je intervenisala na međubankarskom deviznom tržištu kupovinom i prodajom istog iznosa deviza - po 140 miliona evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.