Vesti -

Od Švajcarske pet miliona evra: Podrška organizacijama građanskog drušva

Beograd -- Vlada Švajcarske izdvojila je oko pet miliona evra za podršku organizacijama građanskog društva u Srbiji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, AndreyPopov
Foto: Depositphotos, AndreyPopov

Kroz program "Zajedno za aktivno građansko društvo - ACT", oko 100 organizacija građanskog društva dobiće u naredne četiri godine podršku, a cilj je da se što više građana uključi u proces donošenja odluka.

Namera je da se ostvari bolje povezivanje sa građanima, povećanje građanskog aktivizma, unapređenje saradnje sa lokalnim samoupravama radi poboljšanja javnih usluga, veće umrežavanje i efiksanije delovanje, saopštila je švajcarska Kancelarija za saradnju.

Prvi konkurs biće raspisan početkom naredne godine, i to za sve organizacije građanskog društva koje se bave temama od interesa za lokalnu zajednicu, u oblastima kao što su građanska prava, rodna ravnopravnost, marginalizovane grupe, dobra uprava, praćenje i sprovođenje zakona i politika, socijalna pitanja, i slično.

Osim za unapređenje rada građanskih organizacija, ovaj program će davati i finansijska sredstva organizacijama koje bi u saradnji sa lokalnim samoupravama trebalo da rade na pružanju boljih usluga građanima.

U Srbiji je trenutno registrovano oko 33.000 različitih organizacija građanskog društva.

Program "Zajedno za aktivno građansko društvo - ACT“ zajednički sprovode švajcarska organizacija Helvetas i Građanske inicijative iz Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.