Vesti -

Reforma pravosuđa skupo koštala građane: Sudijama isplaćeno 44 miliona evra odštete

Beograd -- Reforma pravosuđa iz 2010. koštala je građane Srbije najmanje 44,48 miliona evra.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy
Foto: Depositphotos/SergPoznanskiy

Naime, toliko je isplaćeno na ime odštete sudijama i tužiocima koji su u reformi nezakonito ostali bez posla, pišu "Novosti".

List podseća da je sporna reforma sprovedena u vreme ministarke Snežane Malović koja je bila na čelu Ministarstva pravde, te da je odlukom Ustavnog suda iu 2012. na posao vraćeno 836 sudija i oko 75 zamenika javnih tužilaca, koji su tužili državu tražeći nadoknadu za izgubljene plate, a većina je tražila i nadoknadu za pretrpljenu duševnu bol.

"Novosti" podsećaju i da su krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal u oktobru 2014. podneli kao građani Dragomir Milojević, predsednik VKS, Novica Pekovič, tadašnji predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu, a kao sudije VKS Janko Lazarević, Toran Tatalović, Draga Jocić i Dragiša Đorđević, a protiv članova prvog sastava Visokog saveza sudstva,među kojima su bile i bivša ministarka pravde Snežana Malović i nekadašnja predsednica VŠ i VKS Nata mesarović.

Tužilaštvo je prijave odbacilo, na prigovor je odlučeno pozitivno i naložena je istraga, ali Milojević je za "Novosti" rekao da koliko mu je poznato niko do sada nije saslušan niti je po tim prijavama ikada postupano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.