Vesti -

Kamen temeljac: Gradi se novi auto-put i most preko Save FOTO

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je početku radova na izgradnji auto-puta i brze saobraćajnice Ruma-Šabac-Loznica.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Tanja Valic
Foto: Tanjug, Tanja Valic

Komercijalni ugovor za izgradnju auto-puta Ruma-Šabac i brze saobraćajnice Šabac-Loznica potpisan je 19. novembra sa azerbejdžanskom kompanijom Azvirt. Ukupna dužina ove saobraćajnice je 77 kilometara, a procenjena vrednost realizacije ovog projekta je 467,5 miliona evra.

Novom saobraćajnicom povezaće se Mačva i Zapadna Srbija sa strateškim Koridorom 10, što će znatno da utiče na nove investicije u ovom delu Srbije.

"Posebno sam ponosan što u jednom danu potpisujemo ugovor za Moravski koridor, a onda u istom danu otvaramo radove na novom auto-putu Ruma-Šabac-Loznica. To govori o tome koliko se Srbija menja, koliko napredujemo, koliko znamo da možemo i koliko smo uspeli da uredimo javne finansije", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Srbija sada može da gradi nove puteve, jer su stabilne finansije.

"Oni koji grade puteve nikoga ne mrze. To je naša politika. Mi želimo pristojnu Srbiju. Tu nema stajanja. Mi gledamo u budućnost", rekao je Vučić.

Predsednik Vučić je poručio žiteljima ovog kraja da će dobiti brz i moderan put, koji će dovesti još više investitora i posao za ljude koji ovde žive.

"Azvirt je jedna strašna firma, jedna odlična firma, s njima nema problema! Braćo, imaćete još mnogo posla u Srbiji", rekao je Vučić.

Pored predsednika Srbije, na svečanom otvaranju prisutnima se obratila i zamenica predsednice Vlade Srbije Zorana Mihajlović. Obeležavanju početka radova prisustvovali su i zamenik predsednika azerbejdžanske kompanije Azvirt, koja je izvođač radova, Karaman Ahmedov, ambasador Azerbejdžana u Srbiji Eldar Hasanov, kao i radnici Azvirta.

"Danas je veliki dan za Srbiju. Pored toga što smo jutros potpisali ugovor za Moravski koridor, danas počinjemo i da gradimo ovaj auto-put. Srbija nema vremena da gubi nijedan dan. Završili smo Koridor 10, završili smo oko 100 kilometara auto-puta 'Miloš Veliki', za koji dan otvorićemo i deonicu od Obrenovca do Surčina", rekla je Mihajlovićeva.

Foto: Tanjug/TANJA VALIC
Foto: Tanjug/TANJA VALIC

Predstavnik kompanije Azvirt Karaman Ahmedov je čestitao Vladi Srbije na ovom projektu uz napomenu da će ovaj put biti "arterija" zahvaljujući kojoj će biti pospešen razvoj okolniih gradova, ali i čitavog regiona.

"Ovaj put će podstaći razvoj privatnog biznisa ne samo u Srbiji nego i u Bosni i Hercegovini", rekao je Ahmedov.

Trasa budućeg državnog puta IB reda je utvrđena na osnovu generalnog projekta, plana područja posebne namene i usaglašavanja s predstavnicima lokalne samouprave.

Projekat je podeljen na tri deonice: deonica 1 auto-put Ruma - Šabac dužine 21,14 kilometara, deonica 2 most preko reke Save dužine 1.327,5 metara i deonica 3 brza saobraćajnica Šabac-Loznica dužine 54,58 kilometara.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Ambasador Azerbejdžana Hasanov je rekao da za 20 godina diplomatske karijere nije doživeo da jedna zemlja potpiše dva ovako velika ugovora u jednom danu. On je predsedniku Vučiću i narodu Srbije preneo srdačne pozdrave predsednika Azerbejdžana Ilhama Alijeva.

Foto: Tanjug/ Tanja Valić
Foto: Tanjug/ Tanja Valić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.