Vesti -

Pušten u rad obnovljeni peti agregat u HE Đerdap 1

Kladovo -- U HE "Đerdap 1" pušten je u rad peti obnovljeni i modernizovani agregat, čija je snaga sada uvećana za 30 megavata, a radni vek produžen za još četiri decenije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos/Iron Gate I
Foto: Depositphotos/Iron Gate I

Obnovljeni agregat pustili su u rad ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, v. d. direktora EPS-a Milorad Grčić i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko, koji su istakli da će ruska kompanija "Silovije mašini" obnoviti i poslednji, šesti agregat u HE "Đerdap 1", kao i deset agregata u HE "Đerdap 2".

Ministar Antić rekao je da je revitalizacija "Đerdapa 1" od izuzetnog značaja za energetski sistem Srbije zato što, dodaje, ta hidroelektrana predstavlja najvažniji objekat za proizvodnju električne energije u hidroenergetskom sektoru.

"Na Đerdapu 1 proizvodi se više od polovine električne energije u našem hidro-sektoru i upravo iz tog razloga pridajemo značaj održavanju i modernizaciji tog objekta", rekao je Antić.

Prema njegovim rečima, remontima koji su izvršeni na pet od šest agregata u HE "Đerdap 1" obezbeđeno je da ti agregati imaju novi radni vek u naredne četiri decenije.

Dodao je da je za svojih 40 i nešto godina rada "Đerdap 1" proizveo električnu energiju u vrednosti od 14 milijardi evra, kao i da jedan agregat godišnje proizvede struje između 40 i 50 miliona evra. Naveo je da je zbog toga značajno da revitalizacije, tokom kojih su agregati isključeni, traju što kraće i pohvalio rusku kompaniju "Silovije mašini" i EPS što su ovaj agregat završili za samo 416 dana, što je, kako je naveo, oko 200 dana manje nego što su trajale obnove prethodna četiri agregata.

Ministar je rekao da će EPS nastaviti saradnju s tom ruskom kompanijom i na modernizaciji "Đerdapa 2" i objasnio da su oni izabrani za taj posao zato što je "Silovije mašini" pravila originalne turbine i opremu za agregate prilikom gradnje "Đerdapa 1" pre više od 40 godina.

Najavio je da će sledeće godine početi remont poslednjeg, šestog agregata, čime će se završiti modernizacija "Đerdapa 1", a nakon toga u planu je revitalizacija "Đerdapa 2".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.