Vesti -

Novi kućni red: Žestoke kazne za stanare i upravnike zgrada VIDEO

Beograd -- Ukoliko živite u Beogradu, uskoro nećete smeti da pravite buku u stanu uveče, a svaku proslavu moraćete da najavite najmanje dva dana unapred.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
Grafika: Prva TV
Grafika: Prva TV

U protivnom platićete kaznu. To su samo neke od stavki Odluke o kućnom redu koja je u sredu usvojena u gradskom paralmentu.

Smejali smo se našim ljudima u Nemačkoj kada ih komšije prijave zbog puštanja vode u stanu posle 22 sata.

Novi kućni red predviđa slična pravila i kazne za nepoštovanje tih pravila. Građani uglavnom nemaju ništa protiv strožih pravila, ali se pitaju kako će se sprovoditi.

Na udaru zakona, pored stanara, naći će se i upravnici zgrada.

"Verovatno će inspekcije da imaju malo razumevanja za početak primene svih ovih normi koje su donete u skupštini BGD , da polako krenemo da uvodimo red u naše stanovanje i da se naravno odmah ne lomi preko leđa građana što se tiče kazni, nego će verovatno biti na nama da što više upozoravamo ljude na neke stvari koje su stvarno bitne", navodi Stevan Novaković, član UO Inicijative za kvalitetnije stanovanje.

Novim pravilnikom pomereno je vreme odmora, te će sada kućni mir, tokom kojeg su zabranjeni, između ostalog, bilo kakvi radovi, trajati od 16.00 do 18.00 i od 22.00 do 7.00.

U danima vikenda tišina je predviđena od 14.00 do 18.00 i od 22.00 do 8.00 subotom, a nedeljom sve do 10.00.

Podsetimo, do sada je dnevni odmor bio od 13.00 do 17.00 časova, kao i od 22.00 do 6.00, što je teoretski omogućavalo majstorisanje po zgradi već od šest časova ujutro. Kažnjivo je i stvaranje buke veće od 30 decibela.

Predviđene kazne najniže su za stanare, veće su za upravnike i profesionalne upravnike, a najveće su za pravna lica, i kreću se u rasponu od 5000 do 50.000 dinara.

Takođe, kada budu organizovane proslave po stanovima, Beograđani će komšijama morati to da najave dva dana unapred. Ova odluka stupiće na snagu pošto bude uskoro objavljena u Službenom glasniku grada Beograda.

Više u video-prilogu:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.