Vesti -

Mihajlova: Srbija napreduje u usvajanju preporuka iz Bele knjige

Beograd -- Predsednica Saveta stranih investitora Jana Mihajlova izjavila je danas na predstavljanju “Bele knjige 2019" da Srbija nastavlja stabilan napredak u reformama.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphotos, chepko
Foto: depositphotos, chepko

Ona je dodala i to da sa se u regionu naša zemlja pozicionirala kao privlačno mesto za investiranje.

"Srbija nastavlja da privlači strane investitore, i strane investicije rastu. Iako ima konkurente iz regiona, Srbija se već pozicionirala kao mesto privlačno za investiranje i kao takvu je i Fajnenšl tajms ranigrao po indeksu grin fild investicija na prvom mestu, što je veoma dobro", rekla je Mihajlova.

Prema njenim rečima, ove godine Srbija je ostvarila 41 odsto napretka u primeni preporuka iz Bele knjige iz 2018. godine, što je, navodi Mihajlova, više od prosečnih 30-40 odsto iz 2011. godine, kada je "Pregled realizacije preporuka" prvi put uveden.

Ove godine, dodaje, ostvaren je sedam odsto bolji napredak u poređenju sa prošlom. Navodi da je taj napredak ostvaren zahvaljujući tome što je 2017. godine formirana Radna grupa za brže sprovođenje preporuka iz Bele knjige.

"Stoga, čvrsto zagovaramo dalje ubrzanje reformi sa zajedničkim ciljem da se što više sledeće godine primaknemo 50 odsto u primeni reporuka iz Bele knjige", podvukla je Mihajlova.

Ističe da su tri ključna očekivanja Saveta od Vlade da nastavi i ubrza pristupne pregovore sa EU, što je način da se unapredi i poslovna regulativna i njena primena, zatim rad na održivoj fiskalnoj konsolidaciji, kao što su strukturne reforme, posebno privatizacija i korporatizacija državnih preduzeća. Treće očekivanje je, navodi Mihajlova, unapredjenje primene zakona, posebno u oblasti poreza sa fokusom na reforme u devet prioritetnih oblasti - porezi, rad, digitalizacija i elektronsko poslovanje, nekretnine i izgradnja, inspekcije, bezbednost hrane, farmaceutska industtrija i opšti pravni okvir, sa akcentom na zakon o stečaju i deviznom poslovanju.

"Investitori su u Srbiji uložili 35 miliona evra i naše članice zapošljavaju 100.000 ljudi u Srbiji", ukazala je Mihajlova, i dodala da angažovanje privrednika u izradi Bele knjige potvrđuje da su članovi Saveta posvećeni poslovanju u Srbiji i srpskom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.