Vesti -

Nikad više para u trezoru: Bruto devizne rezerve skoro 13,5 milijardi evra

Beograd -- Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da su bruto i neto devizne rezerve u porastu, i da su krajem oktobra bile najveće od kada se na ovaj način prate podaci.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos, Alexynder, 18240651
Foto: Depositphotos, Alexynder, 18240651

Neto devizne rezerve na kraju oktobra iznosile su 11,48 milijardi evra, što je za 298 miliona evra više nego na kraju prethodnog meseca. To su devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve i drugim osnovima.

Istovremeno, bruto devizne rezerve NBS su na kraju oktobra iznosile 13,49 milijardi evra, što je za 203,5 miliona evra više nego u septembru.

Bruto devizne rezerve su za deset meseci 2019. godine povećane za 2,23 milijarde evra, što se, naglašeno je, u celosti može pripisati aktivnostima NBS putem intervencija kupovine deviza (evra) na domaćem deviznom tržištu (neto 2,3 milijarde evra).

Ukazano je da je to najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze.

Rast rezervi ostvaren je u ambijentu snažnog razduživanja države u deviznom znaku po osnovu kredita i hartija od vrednosti (neto 625,7 miliona evra). Na ovaj način, istakli su iz NBS, dodatno se jača otpornost domaćeg finansijskog sistema na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja.

Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 189 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

Istaknuto je da je povećanje bruto deviznih rezervi u oktobru u najvećoj meri rezultat priliva po osnovu intervencija NBS na međubankarskom deviznom tržištu neto kupovinom deviza (330 miliona evra), kao i efikasnog upravljanja deviznim rezervama, donacijama i drugim (ukupno neto 71,9 miliona evra).

Ti prilivi, kako je saopšteno, bili su više nego dovoljni da nadomeste smanjenje deviznih rezervi po osnovu devizne obavezne rezerve, usled uobičajenih aktivnosti banaka, kao i negativan uticaj tržišnih faktora, što ukupno iznosi 198,4 miliona evra.

Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u oktobru iznosio je 804,4 miliona evra. To znači da je bio za 418,3 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu. Za deset meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 4,99 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.