Vesti -

Srbija ne odustaje od "borbe": Folksvagen donosi "novi život"

Beograd -- Srbija neće odustati od "borbe" da se nova fabrika nemačke kompanije Folksvagen izgradi u našoj zemlji.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos, blinow61, 36125867
Foto: Depositphotos, blinow61, 36125867

Ovo je rekao predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež i ocenio da Srbija za takvu investiciju ima potencijal.

"Ako pogledate kako se prethodnih meseci odlučivalo o tome gde će se fabrika graditi i kako je proces tekao, videćete da je Srbija od strane Folksvagena uvek bila veoma cenjena i dobro kotirana kao moguće mesto za investiciju", rekao je sinoć Čadež za Tanjug posle okruglog stola "Saradnja kompanija sa lokalnom samoupravom ili vladom" kojem su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar privrede Nemačke Peter Althajmer i nemački privrednici.

Čadež je podsetio da odluka o izgradnji fabrike još nije doneta i kazao da će Srbija nastaviti da se bori za tu investiciju, jer bi ona, kako navodi, donela "novi život" i novu političku stvarnost ne samo u Srbiji, već u celom regionu.

"Takva investicija otvara vrata za dolazak novih fabrika, otvara nove poslove našim kompanijama, ali i kompanijama u regionu. Bez obzira da li su te kompanije u Tetovu, Prizrenu, Sarajevu ili Kragujevcu, ceo region bi od tako velike investicije profitirao", podvukao je Čadež.

Kaže da tu "borbu" za otvaranje svake nove fabrike i svakog novog radnog mesta u Srbiji primećuju i nemački političari, među kojima je i ministar privrede Nemačke Peter Altmajer, koji je u utorak boravio u Beogradu.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je uvek otvoren kada treba da čuje investitore, kada treba da se rešavaju neki problemi, kada treba da se kreira neka dobra ponuda za investitore koji bi želeli da dođu u Srbiju ili razmišljaju da dođu u našu ili neku drugu zemlju. Mislim da je predsednik postao međunarodno priznato ime kada je u pitanju odnos prema investitorima", kaže Čadež.

Ističe da je to u svom obraćaju istakao i ministar Altmajer, koji je, navodi Čadež, kazao da nigde nije video političara koji se na taj način i tako intenzivno bori za svaku investiciju.

Govoreći o ekonomskoj saradnji između Srbije i Nemačke, predsednka PKS ocenjuje da ona, istorijski gledano, nikada nije bila čvršća i intenzivnija.

"Nemačka je naš glavni privredni partner, naša robna razmena će ove godine preći pet milijardi evra. Takođe, naše najveće izvozno tržište jeste nemačko, a najveći broj investitora u Srbiji jesu nemački", kazao je Čadež.

Navodi da nemačke kompanije u Srbiji zapošljavaju direktno 62.000 ljudi, ali da je taj broj, ističe Čadež, i duplo veći, ako se uzmu u obzir sve one firme koje snabdevaju nemačke firme, prodaju im svoje proizvode i te svoje proizvode prodaju na nemačkom tržištu.

"Dakle, Nemačka je naš najveći poslodavac među stranim investitorima, naš najveći trgovinski partner kada je u pitanju robna razmena i razmena uslugama i naše najveće tržište na kojem naše kompanije izvoze. To pokazuje koliko je Nemačka naš važan ekonomski i politički partner", zaključio je Čadež.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.