Vesti -

Mali: Pomoć penzionerima biće isplaćena 5. novembra

Beograd -- Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali obišao je danas Klub za stare na Vračaru.

Izvor: B92
Podeli
Foto: B92
Foto: B92

Tom prilikom najavio je da će 5. novembra ove godine biti isplaćena obećana pomoć penzionerima u visini od 5.000 dinara, saopšteno je iz Ministartva finansija.

"Ono što je lepa vest je da ćemo oko 5. novembra, dakle mesec dana ranije nego što smo planirali, isplatiti jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara, to je upravo rezultat reformi koje smo pokrenuli 2014. Danas imamo priliku da govorimo o povećanju plata i penzija upravo zahvaljujući tim reformama koje smo sproveli", izjavio je Mali.

On je podsetio da su najviše zahvaljujući podršci najstarijih sugrađana završene teške mere finansijske konsolidacije i u Beogradu i u Srbiji.

"Danas umesto deficita, umesto visokog javnog duga mi pričamo o suficitu u budžetu, o novim autoputevima, fabrikama, pričamo o povećanju penzija, povećanju zarada u javnom sektoru", istakao je Mali.

On je podsetio i da će od 1. januara biti povećane penzije, po švajcarskoj formuli, gde se penzija određuje na osnovu visine prosečne plate i visine inflacije.

"To je najbolja moguća formula koja se primenjuje u celom svetu. Mi već sada znamo, a za par dana ćemo znati sigurno, da li je reč o povećanju penzija između 5.3 i 5.4 odsto", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima uz jednokratnu pomoć ide se i na povećanje penzija i to je sve rezultat teških reformi koje su sprovedene od 2014. godine.

"Finansije su nam potpuno stabilne, privreda ostvaruje rast, prosečne zarade takođe rastu. Mi ćemo već u decembru imati prosečnu platu veću od 500 evra, a bila je pre samo par godina 328 evra. Dakle, kako nam ekonomija ide bolje tako će i penzije rasti iz godine u godinu i može da bude samo bolje", naglasio je Mali.

On je istakao da rezultata ne bi bilo bez strpljenja i podrške najstarijih.

"Nije bilo lako te 2014. godine, ali hvala vam na podršci i od predsednika Vučića i svih nas jer ste vi bili ti koji su podneli najteži deo reformi da bi mi danas pričali o tome da otvaramo nove klubove za stare, da omogućavamo veće plate i penzije, i to je u najvećoj meri vaša zasluga i svih nas koji se trudimo da zajedno sa vama ovu državu učinimo boljim i lepšim mestom za život", istakao je Mali.

Mali je je govoreći o klubovima za stare istakao da je lepo da postoje takva mesta za druženje, socijalizaciju i kreativnost.

"Ukupno 2014. godine bilo je 20 klubova za stare, a danas ih je za 10 više. Uskoro ćemo se videti ponovo u novom klubu u Železniku do kraja ove godine", najavio je ministar Mali i dodao da su ovo neki od lepih trenutaka kojima se iskreno raduje.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević istakao je da je da je briga o starima prioritet politike Vlade RS, kao i da je jedno od obećanja da se dobrobit države oslikava na život svih građana pa i penzionera.

On je istakao i da su mnogi projekti u planu, a jedan od njih je i saradnja sa PIO Fondom na otvaranju klubova za penzionere ali i realizacija jednog međugeneracijskog projekta saradnje najmlađih i najstarijih sugrađana.

Đorđević je izrazio nadu da će se slični klubovi, kao ovaj koji je sa ministrom finansija Sinišom Malim posetio u Prote Mateje 36, otvarati širom Srbije i da će to prepoznati lokalne vlasti, jer je "briga o starima, briga o nama samima".

Događaju je prisustvovala i gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević koja je podsetila da je za poslednjih pet godina obnovljeno i otvoreno deset novih klubova za stare i najavila nastavak podrške Grada Beograda i u narednom periodu, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.