Vesti -

Šta je doneo novi platni sistem IPS NBS: Više od 5,3 miliona transakcija za godinu dana rada

Tokom godinu dana rada novog platnog sistema za instant plaćanja IPS NBS sistem realizovano je više od 5,3 miliona transakcija vrednih 77,9 milijardi dinara.

Izvor: Beta
Podeli
FOTO: Depositphotos, Piter2121
FOTO: Depositphotos, Piter2121

Kako je saopštila Narodna banka Srbije, od 22. oktobra 2018. do 20. oktobra ove godine prosečna vrednost transakcije u IPS NBS sistemu bila je oko 14.700 dinara, a prosečno vreme izvršenja transakcije bilo je 1,17 sekundi.

U saopštenju se podseća da IPS NBS sistem, čijim radom kao operator upravlja centralna banka, predstavlja platni sistem najsavremenijeg tipa, odnosno najnovije generacije u svetskim okvirima, zahvaljujući kome je građanima i privredama omogućeno neprekidno plaćanje, nezavisno od radnog vremena banaka, 24 sata dnevno, 365 dana godišnje, a novac se krajnjem korisniku prenosi u roku od gotovo jedne sekunde.

IPS NBS sistem znatno je olakšao prenos novca i građanima i privredi, a zahvaljujući tom sistemu u Srbiji moguće je izvršiti prenos novca u dinarima, do iznosa od 300.000 dinara po transakciji.

Ovo znači da primalac novca odmah može da raspolaže novcem, a korisnici više ne moraju da vode računa da li je radni ili neradni dan, koje je doba dana i da li je ekspozitura banke u kojoj imaju platni račun otvorena.

IPS NBS sistem je bankama obezbedio infrastrukturu za povezivanje i razvoj najsavremenijih inovativnih proizvoda i usluga, odnosno stvoren im je prostor da na pravi način iskoriste sve mogućnosti koje ovaj sistem pruža i kreiraju i ponude svojim klijentima servise prilagođene njihovim potrebama, ukazali su iz NBS.

Istaknuto je i da je prilikom utvrđivanja cenovne politike IPS NBS sistema, centralna banka vodila računa o tome da naknade koje naplaćuje učesnicima u sistemu budu gotovo simbolične i zasnovane isključivo na stvarnim troškovima koje NBS ima u vezi sa izvršavanjem transakcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.