Vesti -

"Smanjenje poreza je važna odluka za hibridne automobile, ne za električne" VIDEO

U našoj zemlji ima 200 automobila na električni pogon, a više od 2,5 miliona na benzin, dizel i gas.

Izvor: B92, Prva TV
Podeli
FOTO: Screeenshot PRVA TV
FOTO: Screeenshot PRVA TV

Srbija je, inače, potpisnik različitih protokola o smanjenju emisije štetnih gasova i aktivno radimo na ukidanju toplana na ugalj i postavljanju filtera na emitere štetnih materija.

Predsednik asocijacije uvoznika vozila Miloš Petrović, kaže da od ukupno 200 automobila na električni pogon u Srbiji, jedva 50ak njih čine putnička vozila.

"Što znači, do prošle godine 48 je registrovano isključivo na električni pogon, ove godine još 10. Cena je sigurno problem", kaže Petrović dodajući da je to izuzetno mali broj.

On smatra da je "vrlo nespretno" formulisano u medijima da je ukinut porez na električna i hibridna vozila, a zapravo je ukinut samo porez na upotrebu koji se plaća prilikom registracije.

"Porez od 20 posto koji su proizvođači vozila svuda u zemljama u okruženju tražili, kao i mi ovde, je ostao na snazi. Znači, cena je i dalje ista - tako velika. Vaša olakšica je jedino kada registrujete taj automobil, pa se to kreće od 1.500 dinara, što je statistička greška za one automobile do 1600 kubika. Negde 100 evra je za vozila do 2000, preko 2000 je skoro 1000 evra jeftinija registracija svake godine, a ko ima automobil preko 3000 kubika - on će uštedeti preko 2000 evra. To se nekada zvalo porez na luksuz", kazao je Petrović.

Kako je naveo taj porez uveden je logikom "što je više kubika to je skuplji auto" ali to nije značilo i da su to zagađivači.

"Sada imate motore od 2500 i 3000 kubika, koji su hibridni, što znači imaju sinergy drive tehnologiju. Da pojednostavim: imate motor na komercijalno gorivo i imate elektro motor. Taj elektro motor vam koristi u gradu, negde kad su gužve, za male brzine, gde su zagađenja najveća vi se vozite sa nultom emisijom. Zato je ta tehnologija skupa", priča on i dodaje da smanjenje poreza ništa nije učinilo za električna vozila, nego za hibridna i u tom smislu je u ime asocijacije koju zastupa pozdravio ovu odluku, ali misli da je vrlo teško da će to pospešiti prodaju i smanjiti zagađenje.

Ono što je problem, dodaje, da 6000 ljudi, kako je navedeno, godišnje umire usred posledica zagađenja vazduha. Čak je ozbiljan kardiovaskularni problem nastao zato što je zagađenje povećano.

Opširnije u VIDEO PRILOGU:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.