Vesti -

Tunel Kadinjača jedino rešenje za spajanje Podrinja sa centralnom Srbijom

Bajina Bašta -- Početkom oktobra Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo je lokacijske uslove za projekat tunel Kadinjača.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

To je bio jedan od poslednjih koraka, neophodan u proceduri pre ugovaranja same izgradnje. Kad Državna reviziona komisija da saglasnost na projekat, kreće se u proces eksproprijacije zemljišta, a početak gradnje, kako je najavila ministarka Mihajlović, može se očekivati 2020. godine.

Predsednik opštine Bajina Bašta, Radomir Filipović, ističe da je izgradnja tunela Kadinjača jedino i najbolje rešenje kako bi se Podrinje povezalo sa centralnom Srbijom.

"Nijedna saobraćajnica neće dati taj efekat kao što će to učiniti tunel. Iako su neki govorili da od nas nemaju povratnu informaciju po pitanju izgradnje, mi smo svesni da je to naše jedino rešenje i zato ćemo učiniti sve što je u našoj moći, da izgradnja krene što pre. Na taj način infrastrukturno ćemo se povezati sa ostatkom Srbije, ali i sa tuzlanskim kantonom koji je jedan od razvijenijih u Bosni i Hercegovini. Za izgradnju tunela kroz Kadinjaču zainteresovano je 16 opština sa naše strane i 15 sa strane BiH, što je pokazatelj koliko je on zapravo bitan", rekao je za RINU, Radomir Filipović.

On ističe, da kako je najavila ministarka Zorana Mihajlović, izvođač radova koji bude radio tunele na izgradnji autoputa Preljina – Požega, gradiće i tunel Kadinjača.

"Ja nemam ni najmanju dilemu da će po završetku projektne dokumentacije početi izgradnja na koju smo čekali godinama. Jer nikad se u Srbiji nije toliko radilo i gradilo, a država nikad nije bila stabilnija, tako da je tunel Kadinjača definitivno naša bliska budućnost". izjavio je Filipović.

Izgradnjom tunela Kadinjača auto-put Miloš Veliki i Moravski koridor dobiće bezbednu i brzu vezu, tunel će biti dugačak 1300 metara, a skratiće deonicu od Užica do Bajine Bašte za šest kilometara. Na ovaj način će se izmestiti i najkritičnije deonice poznate po "lakat" krivinama, a ovaj deo puta, zbog loših uslova, često je u zimskim mesecima zatvoren za saobraćaj kamiona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.