Vesti -

Guberinić: CarGo izvozi tehnologiju, a mlade zadržava u Srbiji

Niš -- Direktor kompanije CarGo Technologies Vuk Guberinić je na obuci za studente u Nišu poručio da se "klica preduzetništva širi Srbijom".

Izvor: B92
Podeli
Foto: Promo
Foto: Promo

Guberinić je na obuci naglasio da moramo da inoviramo, da razvijamo privatnu inicijativu, jer je jedini način da mladi ostanu u zemlji – da pokreću i inoviraju.

Edukacija "Board the Entreperneurship" traje tri dana u Nišu i podržana je od strane Američke ambasade i Američkog saveta za internacionalno obrazovanje. Studente je interesovalo kako se pravi tehnološka kompanija koja se nalazi na listi Forbsa deset najinovativnijih u celom svetu.

"Naša inicijalna ideja bila je, hajde da napravimo nešto u Srbiji, domaćom pameću i resursima. Da naši ljudi imaju projekat dovoljno veliki i uzbudljiv na kome mogu da rade, a da ne moraju da idu iz zemlje. U tome smo uspeli. CarGo danas izvozi tehnologiju, a mlade zadržava u Srbiji", rekao je Guberinić.

Govoreći o brojnim preprakama, napadima, često i nasilju nad pravom, koje se ogleda i u nelegalnom oduzimanju vozila, ali i fizičkim napadima na ljude iz CarGo, Guberinić je naglasio da je najvažnija parola "nikada ne odustati".

"Vidite, lako ćete otvoriti još jedan butik, pekaru, kafić, ali kada potpuno inovirate jednu zastarelu industriju, očekujte prepreke. Ali verujte mi, koliko god mi ignorisali tokove tehnološke revolucije, u svakom segmentu života, doći će inovacije do nas. Mnogo je bolje da mi u Srbiji stvorimo inovacije, pa da ih izvozimo, nego samo da nam dođu sa strane", rekao je Guberinić.

Guberinić je rekao da je vizija kojom se vodi u rukovođenju ovom firmom – da olakša život ljudima.

"CarGo Technologies nije samo tehnološka, softverska kompanija, već se polako transformiše u centar za razvoj novih ideja. Želimo da na inovativne načine menjamo zastarele industrije, da ih tako činimo dostupnijim, boljim i transparentnim", kaže Guberinić.

Direktor CarGo je naglasio da veruje da kada se u nekom poslu uspe, mora da se vrati zajednici, te da se zato dosta bave humanitarnim radom, što će nastaviti da rade kroz osnivanje CarGo Fondacije.

"Često se mnogi pitaju – odakle novac za toliki humanitarni rad, i uvek neko mora da stoji iza vas. Ljudima je neverovatno da čuju da niko ne stoji iza nas, osim preko 750 hiljada ljudi. A kada dajemo, to radimo jer smo tako odlučili. To je naš prioritet – mi smo firma koja želi da pomogne Srbiji i promeni je na bolje. U tom poslu nikada nećemo odustati", zaključio je Guberinić.

Na seminaru su učestovali studenti iz cele Srbije, koji su se na konkursu istakli svojom motivacijom, inovativnim idejama i željom za uspehom. Pored Guberinića, znanja mladima su preneli i drugi uspešni srpski preduzetnici, stručnjaci i profesori sa različitih fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.