Vesti -

Dodik: Sa Medvedevim o "Turskom toku" i ekonomskoj saradnji

Beograd -- Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevim otvoriće niz otvorenih pitanja vezanih za ekonomsku saradnju sa Rusijom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Republika Srpska ima nameru da se pridruži gasovodu "Turski tok". To zavisi od toga kada će gasovod da stigne u Srbiju, onda će, naravno, da krene i u Srpsku", izjavio je Dodik za RTRS.

On je naveo da su predstavnici Republike Srpske sa rukovodstvom "Gasproma" ranije dogovorili određene aranžmane, o čemu će, takođe, danas razgovarati s Medvedevim.

Srpski član Predsjedništva BiH je napomenuo da će sa ruskim premijerom razgovarati i o drugim vidovima saradnje, uključujući i ekonomsku.

"Upoznaću ga sa političkom situacijom u RR i problemima koji su nastali u vezi sa neformiranjem vlasti u BiH", rekao je Dodik, koji će sa Medvedevim razgovarati i o situaciji u Ruskoj Federaciji, te planovima Rusije za ekonomsku i svaku drugu saradnju.

Dodik je rekao da je činjenica da Srbija i Rusija već duže vreme imaju odličnu saradnju, koja je važna i sa stanovišta Kosova i Metohije.

"Pozicija Rusije se pokazala kao neutralna. Oni podržavaju lokalne strukture vlasti i ne mešaju se u unutrašnja pitanja, imaju svoje vojno-politicke prioritete i Rusija nije priznala Kosovo - rekao je Dodik.

Govoreći o BiH, Dodik je ponovio da Rusija stoji iza Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je njena pozicija oko toga više puta jasno saopštena i dokazana kroz duži vremenski period.

Dodik je napomenuo da Moskva ima jasan stav i u okviru UN, te da se zahvaljujući Rusiji u Savetu bezbednosti može čuti i stav Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.