Vesti -

PKS: Strana ulaganja preduslov bržeg razvoja Zapadnog Balkana

Beograd -- Strana ulaganja na Zapadnom Balkanu preduslov su bržeg razvoja privreda regiona, povećanja proizvodnje i izvoza visokotehnoloških, sofisticiranijih proizvoda.

Izvor: Tanjug
Podeli
FOTO: depositphotos, chepko
FOTO: depositphotos, chepko

Važna su i za i jačanje konkurentnosti kompanija.

To je istaknuto danas na konferenciji Zapadni Balkan na globalnom tržištu: nove mogućnosti za trgovinu i investicije održanoj u Privrednoj komori Srbije, tokom koje je predstavljen i izveštaj Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) o perspektivama zapadnobalkanskih ekonomija.

"Strane direktne investicije, kako je ocenjeno u izveštaju, doprinose povećanju proizvodnje proizvoda visoke dodate vrednosti, primeni savremenih tehnologija, modela poslovanja i standarda, kao i jačanja sektora malih i srednjih preduzeća", navodi se u saopštenju PKS.

Mihailo Vesović, direktor Sektora PKS za strateške analize, analitiku, usluge, servise i pakete proizvoda, istakao je da se izveštaj OECD-a, posle ovogodišnjeg Samita o Zapadnom Balkanu u Poznanju, danas prvi put predstavlja u našem regionu - u Srbiji.

"Studija nije samo pregled stanja i izvoznih mogućnosti naših privreda pojedinačno i regiona u celini, već sagledava preduslove, izazove i daje preporuke za bolje korišćenje potencijala i kroz detaljnu analizu, markira konkretne sektore i pojedinačne proizvode sa najvećim izgledima - šansama za uspeh na međunarodnom tržistu", rekao je Vesović.

Ta konkretnost je poseban kvalitet ove studije koja je, kako kaže, odlična osnova kreatorima industrijskih i investicionih politika na koji način mogu da uspostave zajednički lanac vrednosti proizvodnje u regionu.

Vesović je ukazao da je region suočen sa izazovima koji su direktna posledica neizvesnosti i nesigurnosti zbog usporavanja globalnog ekonomskog rasta.

"Sva usporavanja kod naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera direktno se prelivaju na ekonomije Zapadnog Balkana", dodao je Vesović, i podsetio da je ukupan izvoz svih ekonomija regiona prošle godine iznosio 53,1 milijardu dolara, što je realno daleko ispod stvarnih potencijala naših privreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.