Vesti -

MMF: Ostaje projekcija rasta Srbije od 3,5 odsto za 2019. godinu

Beograd -- Premijerka Ana Brnabić sastala se danas sa delegacijom MMF-a na čelu sa Janom Kesom Martejnom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/SLOBODAN MILJEVIC
Foto: Tanjug/SLOBODAN MILJEVIC

On je istakao da uprkos usporavanju svetske ekonomije MMF neće smanjiti projekciju rasta Srbiji za 2019. godinu i da smatra da je moguće dostići rast od 3,5 odsto.

Sagovornici su se saglasili da je dobar model da penzije rastu u skladu sa tzv. "švajcarskom formulom" i to od 1. januara 2020. godine.

Martejn je istakao da je to dobar i održiv model, s obzirom na to da se penzije po njemu usklađuju u odnosu na rast plata i inflaciju.

Brnabić je sa delegacijom MMF-a razgovarala o sprovođenju aktivnosti u okviru aktuelnog programa Policy Coordination Instrument (PCI).

Martejn je pohvalio reforme koje sprovodi Vlada Srbije i istakao da se aktivnosti iz aktuelnog programa sprovode u skladu sa predviđenim rokovima. On je posebno pohvalio reformu Poreske uprave koja je u toku, zatim proces pronalaženja strateškog partnera za Komercijalnu banku, kao i formiranje novog Sektora za praćenje fiskalnih rizika u Ministarstvu finansija.

Predsednica vlade je istakla da je sigurna da će biti dostignut rast od 3,5 odsto, s obzirom na to da se u drugoj polovini godine industrija oporavlja, te da se očekuju visoke stopa rasta u trećem i četvrtom kvartalu, navodi se u saopštenju.

Ona je takođe rekla i da je zabrinuta zbog globalnog usporavanja ekonomije, te da na Srbiju najviše može da utiče usporavanja rasta u Nemačkoj i Italiji, s obzirom na to da su te zemlje najvažniji spoljnotrgovinski partneri Srbije.

Aranžman PCI odobren je Republici Srbiji u julu 2018. godine i trajaće do januara 2021. godine. Reč je o nefinansijskom aranžmanu, koji ima savetodavnu ulogu i prevashodno je orijentisan na sprovodjenje strukturnih reformi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.