Vesti -

U Srbiji se pravi čokolada iz voća i zelenog čaja

Novi Sad -- Nepisano je pravilo da za dobru čokoladu uvek ima kupaca. Samim tim, i za konditorsku industriju Srbije ima prostora za dalji razvoj.

Izvor: Dnevnik
Podeli
Foto: Depositphotos, Goir
Foto: Depositphotos, Goir

Po podacima Privredne komore Srbije (PKS), kod nas oko 140 preduzeća proizvodi slatkiše. Konditorska industrija Srbije u prošloj godini beleži rast izvoza od 20,5 odsto, a uvoza od 22. Između 120.000 i 150.000 tona slatkiša godišnje se proizvede u Srbiji, a konditorska industrija zapošljava oko 6.500 radnika.

Iz Srbije bi uskoro trebalo da put evropskog i svetskog tržišta krene još više slatkiša, s obzirom na to da su nedavno usvojeni propisi koji važe u Evropi.

U Privrednoj komori Srbije objašnjavaju da je konditorska industrija u Srbiji godinama bila izložena visokim cenama sirovina kao što su šećer, mleko u prahu i maslac, što ju je činilo nekonkurentnom, kako na domaćem tržištu, tako i na inostranom. Sada su Grupacija proizvođača konditorskih proizvoda u PKS-u i Ministarstvo poljoprivrede postigli da se ukinu prelevmani na mleko u prahu i maslac, a ukinute su i carinske stope na kakao u zrnu i snižene carinske stope na palminu mast.

Svakako da je dolazak poznate švajcarske fabrike čokolade u Novi Sad još jedan od dokaza da je Srbija dobro mesto za ulaganje.Takođe, to je šansa i za veći rast izvoza konditorske industrije, za koju mnogi ekonomisti tvrde da ima najveće šanse da preživi na surovom tržištu neoliberalnog kapitalizma i da bude jak rival drugim poznatim proizvođačima slatkiša.

Bari Kalebo

Ovih dana potpisan je ugovor između Vlade Srbije i kompanije "Bari Kalebo", po kojem će se u Novom Sadu proizvoditi švajcarska čokolada jednog od najvećih svetskih premijum-brendova.

Investicija je vredna 50 miliona evra, a planirano je zapošljavanje 100 ljudi. Ta švajcarska kompanija ima više od 175 godina tradicije u proizvodnji čokolade i ubraja se u vodeće svetske proizvođače čokolade i kakao-proizvoda visokog kvaliteta. Ima oko 60 proizvodnih pogona širom sveta i zapošljava više od 11.500 radnika, a snabdeva celokupan prehrambeni sektor, od industrijskih prehrambenih proizvođača do zanatskih i profesionalnih firmi, kao što su poslastičarnice, pekare, hoteli, restorani i ugostiteljski objekti.

Švajcarska kompanija je još u aprilu ove godine najavila otvaranje fabrike čokolade u Novom Sadu i uspostavila kontakt s Tehnološkim fakultetom u Novom Sadu da bi se razmotrile mogućnosti uspostavljanja saradnje u oblasti konditorskih proizvoda. Kako je tim povodom za "Dnevnik" objasnila, dekanka Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Biljana Pajin, saradnja Fakulteta s tom kompanijom je tipičan i jedan od brojnih primera saradnje njihovih istraživača s privredom.

Čokolada iz voća i čaja

"Konkretno, ova istraživanja realizovana su kroz program "Saradnje nauke i privrede", koji sprovodi Fond za inovacionu delatnost, a finansiraju Evropska unija i Republika Srbija" ukazala je dekanka Tehnološkog fakulteta, dodajući da su, osim nje, članovi istraživačkog tima s Tehnološkog fakulteta i profesori dr Aleksandar Fišteš, dr Vesna Tumas i Ivana Lončarević.

"U saradnji s tom kompanijom razvili smo na tržištu potpuno nov, inovativni proizvod", belu čokoladu obogaćenu polifenolima iz voća i zelenog čaja. Sam naziv projekta i programa finansiranja dosta govori i potpuno se uklapa u pravce razvoja naučnih istraživanja kod nas i u svetu. I u našoj zemlji nauka i privreda se sve više okreću međusobnom povezivanju i saradnji, koja će za rezultat imati nov i inovativan proizvod na tržištu.

Biljana Pajin je dodala da su vrata Tehnološkog fakulteta širom otvorena za saradnju s privredom kojoj treba stručni kadar za bolje pozicioniranje na tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.