Vesti -

Lična karta umesto pasoša i kraće čekanje na granicama: Malim šengenom protiv velikih gubitaka

Beograd -- Na trilateralnom sastanku u Novom Sadu potpisana je Deklaracija o slobodnom protoku robe i građana između Albanije, Severne Makedonije i Srbije.

Izvor: RTS, Tanjug
Podeli
Foto: Epa, Andrej Cukic
Foto: Epa, Andrej Cukic

Zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević očekuje da će se tim dokumentom omogućiti putovanje samo uz ličnu kartu, kao i nesmetan prolazak usluga, kapitala i radne snage.

"Deklaracija koju su potpisali predsednik Srbije i premijeri Severne Makedonije i Albanije već u svom nazivu određuje sadržaj onoga što bi trebalo uraditi što je pre moguće na Zapadnom Balkanu", izjavio je za RTS Milošević.

"Sam dokument odmah na početku upućuje poziv ostalim liderima Zapadnog Balkana da se pridruže ovoj inicijativi. Regija nece ovim dokumentom zameniti odluku da bude član EU, već da se do tog momenta stvore uslovi za bolji život u ovom regionu", rekao je Miloševic.

Iako je rok za ispunjenje tih ciljeva kraj 2021. godine, Milošević kaže da će to biti teško dok se određene strane ne odreknu jednostranih poteza koji su motivisani politickim razlozima.

"Govorimo o carinskim taksama. To je nešto što je rezultat nefunkcionisanja postojećih mehanizama, konkretno CEFTA mehanizma", istakao je Milošević.

U deklaraciji se navodi da, prema rezultatima merenja Svetske banke, za jednu godinu oko 26 miliona sati kamioni provedu na granicama Zapadnog Balkana.

"To je ogroman gubitak novca i standarda svih nas, jer se to, na kraju krajeva, plaća iz džepova svih nas", naglasio je zamenik direktora Uprave carina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.