Vesti -

Treba li uvesti namet na kućne ljubimce: Porez na pse povećao bi i broj lutalica

Pasa lutalica, ali i ljubimaca koji imaju vlasnika, u našoj zemlji sve je više.

Izvor: Večernje novosti, Anketa: B92
Podeli
FOTO: Depositphotos, anatema
FOTO: Depositphotos, anatema

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, tačnije Uprave za veterinu, u Srbiji je registrovano blizu 190.000 vlasničkih pasa, dok ih na teritoriji glavnog grada ima oko 43.000.

Brojke koje svedoče o napuštenim ljubimcima, koji lutaju gradskim ulicama, uvećavaju se svakog meseca. Zvanično podaci ne postoje, a kapaciteti azila već su popunjeni.

Zbog velikog broja pasa, nedavno su vlasti u španskom gradu Zamore, u kojem je broj četvoronožaca premašio broj dece, odlučile da od početka iduće godine uvedu porez.

U našoj zemlji nadležne institucije zasad ne razmišljaju u tom pravcu.

"Zakonodavstvo republike Srbije nije propisalo porez na držanje kućnih ljubimaca, niti smo takvu odluku razmatrali. Vrlo je važno istaći da Zakon o dobrobiti životinja koji je usvojen 2009. godine. godine insistira na odgovornom vlasništvu. Naime, vlasnik je dužan da kućnom ljubimcu obezbedi, negu i smeštaj u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću, kao i fizičkim i biološkim specifičnostima životinja", kažu u resorsnom ministarstvu za Večernje Novosti.

"Ovakva mera samo bi štetila"

Uvođenje poreza zbog držanja kućnih ljubimaca ne podržavaju ni organizacije za zaštitu životinja.

"Ovakva mera ne može biti od koristi, naprotiv, može biti samo kontraproduktivna i dovesti do većeg napuštanja pasa. Smatramo da bi destimulisala usvajanje pasa sa ulice, ili iz prihvatilišta, što ne bi bilo dobro za sveukupnu situaciju vezanu za nevlasničke pse. S druge strane, mer bi bile izuzetno nepovoljne za vlasnike koji imaju više pasa", kažu u Udruženju Feniks.

Oni kažu da je neophodno, pre svega, uvesti obavezno čipovanje vlasničkih pasa, zatim plaćanje takse, odnosno poreza na vlasničke pse koji nisu sterilisani, budući da eventualnom prodajom štenaca vlasnici mogu da ostvare prihod. Tako ostvaren prihod u budžetima lokalnih smaouprava, usmeravao bi se na rešavanje pitanja zbrinjavanja i zaštite napuštenih životinja, navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.