Vesti -

Mali: Slovenija među deset najvećih investitora u Srbiji

Beograd -- Ekonomska i politička saradnja Srbije i Slovenije nikada nije bila bolja, ocenio je juče ministar finansija Siniša Mali.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC
Foto: Tanjug/ANDRIJA VUKELIC

On je istakao da je sa milijardu i 100 miliona evra, Slovenija među deset najvećih investitora u Srbiji.

Mali je rekao da slovenačke investicije u Srbiji rastu iz godine u godinu i da oko 25.000 građana Srbije radi u slovenačkim firmama u zemlji.

"To su važne cifre koje pokazuju stepen naše ekonomske saradnje. Prošle godine smo imali spoljnotrgovinski suficit sa Slovenijom, što se ranije nije dešavalo, želja nam je da ta razmena još više raste", rekao je Mali na radnom sastanku u Beogradu s privrednicima Slovenije, u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba u Srbiji.

Mali je istakao da ga ohrabruje činjenica da odnos sa Slovenijom više nije jednostran i da je sve više srpskih investitora u Sloveniji.

"Ne možemo da utičemo na globalna dešavanja, ali možemo na saradnju Slovenije i Srbije, na unapređenje našeg privrednog okruženja i na to kako svi u regionu sarađujemo. Mislim da su svi spoznali koliko je važno da kao region nastupamo zajedno", rekao je Mali.

Kako kaže, u Srbiji se mnogo toga promenilo od 2013. kada je, kako je rekao, zemlja bila na ivici bankrotstva, kada nije bilo za plate i penzije, nije bilo domaćih i stranih investicija. Podsetio je da je u Srbiji 2014. godine pokrenuta velika reformska akcija kroz fiskalnu konsolidaciju i s promenom vizije i strategije koju je započeo tadašnji premijer Aleksandar Vučić, a čija je suština bila da se vodi računa o svakom dinaru.

"Uspeli smo da stabilizujemo javne finansije, a težak rad, teške reforme i teške odluke su iza nas. Svaki makroekonomski pokazatelj stanja privrede u Srbiji, u odnosu na pre nekoliko godina, impresivan je", ocenio je Mali.

Kazao je da je stopa nezaposlenosti u Srbiji sada 10,3 odsto i da se očekuje da početkom sledeće godine bude ispod 10 odsto što se do pre nekoliko godina, kaže, nije moglo zamisliti, budući da je, na primer, 2013. godine stopa nezaposlenosti iznosila 25,9 odsto, odnosno kada je svaki četvrti građanin bio bez posla.

Mali je istakao da Srbija treću godinu zaredom ima suficit u budžetu i da je naš javni dug u odnosu na BDP pre samo nekoliko godina bio 78-79 odsto, dok je trenutno 51 odsto i ima trend smanjenja.

Podsetio je da je "Fajnenšel tajms" objavio da je po BDP-u Srbija prva u svetu po privlačenju direktnih stranih investicija, sa 107 u prošloj godini, kao i da je po obimu tih investicija, u iznosu od 5,8 milijardi evra vodeća u svetu.

"U prvih osam meseci smo na 2,4 milijardi evra, što je za 43 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Zato nije čudno što nam pada stopa nezaposlenosti", rekao je Mali.

Podsetio je da je vlada usvojila tzv. pozitivan rebalans budžeta za 2019, jer Srbija ima suficit, i da je donela odluku o povećanju plata u javnom sektoru od 1.novembra, u proseku za 9,6 odsto. Dodao je da će biti isplaćena jednokratna pomoć od 5.000 dinara penzionerima, da će biti povehana minimalna cena rada, kao i da se očekuje da u decembru prosečna plata u Srbiji bude veća od 500 evra.

"Polako se približavamo onom nivou plata koji će uticati da građani ne odlaze iz zemlje trbuhom za kruhom, što je veoma važan deo naše politike koju želimo da sprovedemo do kraja", naglasio je Mali.

U cilju privlačenja novih investicija, u Srbiji se, kaže, grade auto-putevi i putevi ulažemo u železničku infrastrukturu.

"Za početak radova na Moravskom koridoru izdvojili 14 milijardi, milijarde evra ulažemo u obnovu železnice, posle 74 godine otvoren auto-put Miloš Veliki", naveo je Mali i dodao da će budžet za 2020. godinu biti razvojni i da će se ići ka smanjenju opterećenja na zarade.

Mali je naveo i da se Srbija, kao i Slovenija, suočava sa nedostatkom radne snage.

"Nama je prioritet da ulažemo u obrazovanje i da podignemo nivo prosečnih plata ne samo zato da građani ne bi odlazili iz naše zemlje, već da bi i iz drugih zemalja dolazili da rade u Srbiju", kazao je ministar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.