Vesti -

Sa ovom zemljom Srbija ima pet milijardi evra spoljnotrgovinske razmene

Beograd -- Spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom preći će pet milijardi evra, ukoliko se nastavi tendencija koja se beleži od početka godine.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Depositphotos,  nito103
Foto: Depositphotos, nito103

Ove podatke izložila je direktorka sektora za međunarodne ekonomske odnose Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović uoči sutrašnje posete predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić Berlinu.

Razmena sa Nemačkom u poslednjih pet godina raste i to za šest, sedam odsto na godišnjem nivou, navela je Jovanovićea i dodala da je u prvih šest meseci ove godine u odnosu na isti period prošle godine razmena sa Nemačkom porasla za 4,3 procenta.

"To znači da smo izvezli u prvih šest meseci ove godine više od milijardu evra, a uvezli smo 1,46 milijardi evra. Ako se bude nastavio trend ove godine prvi put ćemo preći spoljnotrgovinsku razmenu od pet milijardi evra. Prošle godine iznosila je 4,88 mliijardi evra", rekla je Jovanovićeva.

Nemačka se, dodala je, nalazi na četvrtom mestu po direktnim stranim investicijama i otvorila je više od 50.000 radnih mesta.

"Naše visoko tehnološke kompanije sve više sarađuju sa nemačkim. Oni su prepoznati u Evropi po brendiranju visoke tehnologije u industriju 4.0 i upotrebi novih tehnologija u proizvodnim procesima. Dakle, donose nove trendove, a naše kompanije stiču iskustva na najnovijim tehnologijama", rekla je Jovanovićeva.

Precizirala je da su nemačke kompanije od 2010. godine do 2018. godine investirale 1,48 milijarde evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.