Vesti -

Pripreme za berbu: Vinogradari sa severa Srbije očekuju dobar rod

Riđica -- Berba grožđa u Riđici zvanično još nije počela, a sudeći po ovogodišnjim vremenskim uslovima, očekuju dobar rod, jer ih je prošla godina desetkovala.

Izvor: rtv.rs
Podeli
Foto: Depositphotos, sgoodwin4813
Foto: Depositphotos, sgoodwin4813

Vina će biti, ističu vinogradari, a oko tridesetak procenata prinosa italijanskih i francuskih sorti grožđa naćiće se i u prodaji.

Vinogradari u Riđici ove godine od zapadnoevropskih sorti grožđa, koje su otpornije na niske temperature, a daju odličan kvalitet, očekuju prinos od oko 10 tona po hektaru, piše Radio televizija Vojvodine.

Kako je prošla skoro bila bez roda, ističu da im je ova sezona izuzetno važna, pa će berba sačekati zadovoljavajuću visinu šećera u grožđu, jer se većina prinosa prerađuje u vino.

"Pošto je grožđe zdravo, nema potrebe da žurimo. Moramo kontrolisati šećere, jer kiseline ne možemo, jer nemamo gde. Nadamo se da će biti dobar rod i dobro vino. Nešto su se malo obrale sorte pinogriđo i šardone, a ovo drugo čekamo procenu na šećere. Sve u svemu ova godina je u odnosu na prethodnu četiri plus i zadovoljan sam kako je godina krenula", kaže Dragoljub Mitrović, vinogradar iz Riđice.

"Prošla godina je bila katastrofalna, jer smo imali – 27 temperaturu i to 1. marta, pa skoro da roda nije ni bilo. Ova godina je ipak mnogo bolja, mada ni ona nije idealna obzirom da je bilo jako puno padavina tokom juna i jula", navodi Rajko Milanko, vinogradar iz Riđice.

Nemaju problema sa potražnjom vina, a sa cenom od oko dva evra za litar, uspevaju da pokriju rashode.

"Sedamdeset procenata će ove godine prinosa otići u vino. Mora se insisistirati na kvalitetu. Ove godine je bilo potrebno mnogo više znanja i mnogo više truda i zaštitnih sredstava i češća tretiranja da bi se zaštitile biljke. Na primer, sedam dana pada kiša i spere sva zaštitna sredstva, pa se sve mora iznova, trebalo je mnogo više iskustva i rada", ističe Milanko.

"Puno smo hemije ove godine više potrošili i rada i truda, ali pošto sami radimo sve i sami plaćamo, nemamo problema sa plasmanom vina, jer je važan kvalitet, a sa njim nemamo problema", kaže Dragoljub Mitrović.

Tradicija riđičkog vinogorja je odličan potencijal da se u ovom mestu razvije vinski turizam, kažu vinogradari i dodaju da bi vina daleko bolje plasirali ukoliko bi imali regionalni centar vina i veće kapacitete za preradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.