Vesti -

"Spoljnotrgovinska razmena sa Češkom utrostručena"

Beograd -- Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas, posle sastanka s predsednikom Češke Milošem Zemanom, da su dve zemlje utrostručile spoljnotrgovinsku razmenu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/ ZORAN ZESTIC
Foto: Tanjug/ ZORAN ZESTIC

Istakao je da će ona ove godine izositi 1,15 milijardi evra, kao i da ta saradnja može da bude još mnogo bolja.

Vučić je rekao da je razgovor sa Zemanom bio sveobuhvatan i efikasan, o bilateralnim odnosima i konkretnim problemima.

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić kaže da je 2008. godine razmena dve zemlje iznosila 340 miliona evra, prošle godine 1,04 milijarde evra, kao i da se očekuje da ove godine bude 1,15 milijardi evra.

Naveo je da je Češka postala jedan od najvećih investitora - četvrti u Srbiji, a naročito posle poslednje investicije češke PPF grupe u Telenor, kao i da je Karlovarska kupila Knjaz Miloš.

"Želimo da češki privrednici ulažu što više u Srbiji, ali i da srpski izvoznici sve više izvoze u Češku i da ulažu u češku privredu. Otvorena je i saradnja našim državnim kompanijama", rekao je Vučić.

Vučić kaže da su brojne i druge investicije i projekti posebno u oblasti saobraćaja i osvetljavanja gradova.

"Naša saradnja može još mnogo bolje brojeve da donese", naglasio je Vučić i istakao da možemo da učimo od Češke. Najavio je da će biti gost Zemana i Višegradske grupe u Pragu 3. oktobra.

Češka ima jednu od najnižih stopa nezaposlenosti od 2,2 odsto, a Srbija 10,3 odsto, napomenuo je predsednik Srbije i podsetio da je naša zemlja mnogo snizila nezaposlenost prethodnih godina.

"Verujem da možemo mnogo više da uradimo, značajna je naša saradnja u oblasti iniovacija, nauke, veštačke inteligencije i robotike. Verujem da ćemo i u odbrambenoj industrji, sa Zbrojevkom i Tratrom, naći zajednički interes za saradnju", rekao je Vučić i podsetio da će danas biti organizovan i biznis-forum srpskih i čeških kompanija.

Vučić je prethodno priredio svečani doček u Palati Srbija za predsednika Češke, zatim je usledio tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a onda i plenarni sastanak sa članovima dve delegacije. Zatim su potpisana dva sporazuma o bilateralnoj saradnji: u oblasti odbrane i inovacija.

Predsednik Češke Miloš Zeman je kazao da između Češke i Srbije ne postoje nikakve prepreke za saradnju u bilo kojoj oblasti pa ni u trgovini.

"Ne primenjuemo suvišne carinske mere već suprotno i zato se povećava međusobna trgovina. Nadam se da će prilikom moje sledeće posete Srbiji ona biti još veća", istakao je Zeman. Dodao je da je dobro da dve zemlje trguju jabukama ali da je još bolje da sade stabla.

"Drago mi je da smo posadili stabla u kompanijama Telenor i Knjaz Miloš. Postoji mogućnost i za razvoj filmskog studija Avala. Treba da sadimo stabla od čijih će plodova deca imati korist", rekao je Zeman.

Predsednik Privredne komore Češke Vladimir Dlouhi je rekao da u poslednjih 30 godina nije postojalo takvo interesovanje čeških privrednika za poslovanje u Srbiji kao što je sada. "Češki privrednici su u jednom istraživaju o tome ko bi trebalo da uđe u EU prilikom narednog proširenja glasali za Srbiji", rekao je on.

Naveo je da češka ekonomija raste dvostuko brže od evropske i da njegova zemlja u budžetu i platnom bilansu ima višak. "Srbija može da ponudi Češkoj preumatike, aluminujum, bakar", rekao je Dlouhi i dodao da su u češkoj delegaciji firme iz mašinske, prehrambene i farmaceutske industrije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.