Vesti -

Najveći problem za mlade poljoprivrednike kupovina novog traktora

Novi Bečej -- Najveći problem za mlade poljoprivrednike je kupovina novog traktora, koji mora da se otplaćuje deset i više godina.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO: Depositphotos, svedoliver
FOTO: Depositphotos, svedoliver

Ako je reč o kreditu, onda je neophodna hipoteka. O tome kako da im država pomogne, govorilo se i na Poljoprivrednom sajmu u Novom Bečeju.

Siniša Tajkov, poljoprivrednik iz Novog Bečeja, prilikom kupovine nove mehanizacije uvek je sarađivao samo sa jednom bankom. To je doprinelo da se stvori uzajamno poverenje i vremenom povoljniji uslovi za pozajmicu.

"Postoje i određeni grejs-periodi, postoje kvartalne rate, u smislu tromesečne, šestomesečne. Ta neka sigurnost jeste kod banke, ako ste dugogodišnji klijent", rekao je Tajkov.

Prodavci ističu da se prodaja poljoprivredne mehanizacije povećava iz godine u godinu najmanje za 10 posto. Ove godine je uticao na to i IPARD program. Gazdinstvima su najinteresantniji traktori snage veće od 110 kilovata i sa posebnom opremom.

"To su navigacija, neki sistemi da traktor što manje potroši goriva, a da što bolji učinak ima. Složićete se da takve traktore, nažalost, ne mogu da voze stariji ljudi, moraju da voze mladi", izjavio je Dejan Zorić iz novobečejske kompanije Agroteh.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu Vladislav Krsmanović od pre tri godine posebno stimuliše mlade poljoprivrednike do 40 godina i žene nosioce poljoprivrednog gazdinstva.

"Mi smo u prvoj godini opredelili 100 miliona, a 2019. 250 miliona dinara. I već imamo preko 450 novootvorenih poljoprivrednih gazdinstava mladih poljoprivrednih proizvođača", istakao je Krsmanović.

Na tribini o podršci mladim poljoprivrednicima održanoj u okviru Sedmog Poljofesta u Novom Bečeju posebno je naznačeno da iz pokrajinskog budžeta mladi do 40 godina mogu dobiti povraćaj novca i do 70 odsto od ulaganja u neku od investicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.