Vesti -

IRKA: Zbog zabrane proizvodnje kanabisa Srbija godišnje gubi milijarde evra

Beograd -- Srbija godišnje gubi milijarde evra od srpske sorte kanabisa "helena" jer propisi zabranjuju uzgajanje i prodaju i na domaćem i inostranom tržištu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Depositphotos/Opra2010
Foto: Depositphotos/Opra2010

To su danas rekli novinarima u Beogradu predstavnici Inicijative za promenu zakonske regulative kanabisa (IRKA).

Međutim, strani poljoprivrednici i prerađivači u Evropi uzgajaju "helenu" i plasiraju svoje proizvode od nje, te se finalni proizvod ipak vraća na srpsko tržište, ali po visokoj ceni.

IRKA je zato predložila izmene Zakona o psihoaktivnim kontrolisanim supstancama i Zakona o poljoprivrednom zemljištu.

Predstavnici IRKA su tu potrebu ilustrovali navodom da je u inostranstvu postignut veliki napredak u lečenju multiple skleroze kanabisom.

Na konferenciji je istaknuto da Svetska zdravstvena organizacija u januaru ove godine "priznala" medicinsku korist kanabisa, prvi put od zabrane Jedinstvenom konvencijom Ujedinjenih nacija (UN) iz 1961. godine.

SZO je zatražila da UN kanabis prebace iz kategorije opasnih droga u kategoriju psihoaktivnih lekova za terapijsku upotrebu.

"Po zvaničnim istraživanjima Ministarstva zdravlja, u Srbiji je 7,7 odsto korisnika kanabisa, odnosno više od pola miliona ljudi koji, zbog domaćih propisa, koriste kanabis nepoznatog porekla, sastava, nepoznatog načina proizvodnje i skladištenja", rekli su iz IRKA.

Oni su istakli da je uskraćivanje leka kršenje ljudskih prava i Ustava Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.