Vesti -

Kako će Miloš Veliki ponovo pomoći Srbima: Meštani očekuju više kupaca, a vlast investitore

Ljig -- Da je Milošu Obrenoviću bio ovakav drum kakav je auto-put koji nosi njegovo ime – ni Carigrad mu ne bi bio daleko.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Prvoga dana novootvorenom deonicom od Ljiga do Obrenovca prošlo je na hiljade vozila, a vozači su i više nego zadovoljni.

"Sada je pravo zadovoljstvo voziti. Ibarska magistrala je bila pretrpana za saobraćaj. Ovaj auto-put je spas za sve. Dobili smo bezbednu i duplo kraću vožnju. Naši potomci neće se mučiti kao mi", rekao je Dragan Milićević iz Uba.

Auto-put velika je razvojna šansa za opštine koje se nalaze duž deonice od Obrenovca do Ljiga. Osnovni uslov svakog stranog investitora za dolazak u Srbiju su odlični putevi, a sada je to i ispunjeno.

"Očekujemo dosta od auto-puta, stizaćemo brže do Beograda i drugih značajnih mesta u našoj zemlji. Očekujemo dolazak novih fabrika, koje će uložiti novac u našu opštinu, veći privredni razvoj i nova radna mesta", rekao je Milan Janićijević, načelnik opštinske uprave Ljig.

Najbolji primer za to koliku korist donosi izgradnja auto-puta je grad Čačak. Deonica od Ljiga do Preljine puštena je u saobraćaj 2016. godine, a velika nemačka kompanija Forverk u septembru otvara svoje prve proizvodne pogone, a oko hiljadu ljudi dobiće posao.

"Očekujemo da će se ovom saobraćajnicom vratiti oni koji su otišli u inostranstvo i sreću potražili daleko od svog rodnog kraja. Ovo je pokazatelj se i u Srbiji može i te kako lepo živeti", rekao je gradonačelnik Čačka.

Predsednik opštine Gornji Milanovac Dejan Kovačević smatra da će auto-put Miloš Veliki doprineti i razvoju turizma.

"Sabor violinista smo ove godine održali prvi put. Bilo je oko 30.000 ljudi, što je prevazišlo sva naša očekivanja. Nadamo se da će sledeće godine auto-putem koji će biti gotov od Surčina do Čačka, u Pranjane doći još više ljubitelja ovog instrumenta", rekao je Kovačević.

Branko Joksić iz Takova ugostitelj je već godinama, ali tek sad otvaranjem deonice auto-puta od Obrenovca do Ljiga on očekuje restoran pun domaćih, ali i stranih gostiju.

"Posao se povećao i otvaranjem deonice od Ljiga do Preljine, a tek sad očekujemo pravi procvat. Restoran nam je pun stranaca, koji su poprilično darežljivi. Svi su oduševljeni ovim našim krajem, što nam je izuzetno drago", kaže Branko.

Stariji meštani takovskog kraja i ne idu baš često u prestonicu, ali se nadaju da će otvaranjem nove moderne saobraćajnice njihovi poljoprivredni proizvodi lakše naći put do kupaca.

"Imamo mi mnogo toga da ponudimo. Sir, kajmak, šljive, jabuke.. Očekujemo da će se sada otvoriti veće mogućnosti za prodaju, jer do naših kuća u selima sada nije toliko teško doći kao nekad. I mi smo postali blizu Beograda", kaže Milijan Rinjaković iz Takova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.