Vesti -

Čadež: U poslednjih pet godina 85 odsto fabrika otvoreno uz Koridor 10

Beograd -- Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež izjavio je da je ulaganje u infrastrukturu osnovni preduslov za otvaranje fabrika i novih radnih mesta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug, Dusan Anicic
Foto: Tanjug, Dusan Anicic

"Ako nemate razvijenu infrastrukturu, nemate ni privredu. Ulaganje u infrastrukturu motiviše strane investitore da otvaraju fabrike.", rekao je Čadež za TV Pink i dodao da je u poslednjih pet godina skoro 85 odsto stranih investicija otvoreno uz nove auto-puteve i Koridor 10.

"Ekonomija je i te kako zavisna od dobre infrastrukture, jer govorimo o svetu gde se proizvodi drugačije", naveo je Čadež i objasno da kada je, na primer, reč o automobilskoj industriji, cilj je da proizvod iz Srbije u što kraćem roku stigne do Španije.

Čadež je podsetio i na nedavno pisanje Fajnenšal Tajmsa, koji je naveo da je Srbija prva po privlačenju stranih investicija u svetu, u odnosu na svoju teritoriju i ekonomiju. Istakao je da je Srbija i na drugim rang listama skočila za nekih 22 mesta kada je u pitanju logistika i ulaganje u infrastrukturu i dodao da je to merenje izvršeno pre otvaranja Koridora 10 i auto-puta "Miloš Veliki".

"Ne postoji nijedan strani ili domaći investitor koji prvo ne pita da li zemlja ima dobro razvijenu infrastrukturu i kakav je kvalitet radne snage. I to je povezano sa infrastrukturom, jer ako imate dobre puteve, ne morate da radite tamo gde živite, već brzo stižete u bilo koji grad na posao, što je normalno u bilo kojoj evropskoj zemlji i svetu", rekao je Čadež.

Prema njegovim rečima, na auto-putu "Miloš Veliki" radilo je više od 120 naših kompanija, dodajući da je pola posla urađeno zahvaljući srpskim firmama, dok je direktno bilo zaposleno 10.000 ljudi, a indirektno, kao kooperanti, oko 50.000

O daljim planovima PKS, Čadež navodi da žele da uključe što više srpskih kompanija da postanu deo Investicionog programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.