Vesti -

"Strane investicije u prvih šest meseci veće za 14 odsto"

Beograd -- Strane investicije u našoj zemlji u prvih šest meseci 2019. veće su za 14 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kaže Marko Čadež, predsednik PKS.

Izvor: RTS
Podeli
FOTO: Depositphotos,  VadimVasenin
FOTO: Depositphotos, VadimVasenin

On je naveo da u 2019. sa svim previranjima na globalnom nivou, ekonomskim ratom SAD i Kine, Srbija može da bude zadovoljna svojim privrednim rastom.

"Strane investicije su veće, a prošle godine je Srbija bila na prvom mestu u odnosu na veličnu svog BDP-a. Ulaganja iz inostranstva veća su za 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine", istakao je Čadež.

Kako je ukazao, država je emitovanjem obveznica, omogućila bankama da se povoljnije i sa manje rizika zadužuju na međunarodnom tržištu što znači da će privrednici moći da uzmaju jeftinije zajmove.

Govoreći o novom ulaganju kineskog Hestila u smederevsku železaru od 80 miliona dolara, Čadež kaže da to pokazuje da je kineski partner došao da ostane duži period, da modernizuje proizvodnju i bude produkitvniji uprkos previranjima na globalnom tržištu.

Prema njegovim rečima, Hestil namerava da nivo prerade poveća i zato ulaže u složenije izvozne proizvode.

Čadež navodi da su i predstavnici Komore često zajedno sa članovima Vlade učestvuju na pregovorima u Briselu o kvotama za izvoz čelika, dodajući da se ti razgovori kreću u dobrom smeru.

Govoreći o Sporazumu o saradnji Skupštine Srbije i Privdene komore, kaže da taj dokument treba da omogući Komori da na institucionalizovan način pomogne parlamentu i poslanicima da razumeju bolje zakonske predloge koji su važni za privredu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.