Vesti -

Tadić: Fijat nosilac razvoja Srbije

Kragujevac -- Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da kompanija Fijat automobili Srbija (FAS) treba da bude podstrekač ekonomskog razvoja u državi.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli

Tadić je tokom obilaska FAS-a ocenio da ta kompanija treba da proizvodi i obezbedi rana mesta, tehnološki razvoj Srbije, kao i da poveća izvoz i time smanji spoljnotrgovinski deficit.

On je ocenio da je "to najveći radni prostor u Srbiji" i da je najsavremenija oprema počela da dolazi u fabriku.

Tadić je naveo da će sa predstavnicima Vlade Srbije i lokalne samouprave pratiti "kako se rađa Fijat Srbija do poslednjeg trenutka", a da će tek kada bude proizveden prvi model "znati da smo završili stvar".

Barska pruga i luka bitni i nama i Fijatu

Predsednik Srbije Boris Tadić kaže da su "predstavnici Fijata izložili potrebu za modernizaciju pruge prema Baru, jer je luka u Baru potencijalno mesto za transport vozila i na američki kontinent". On je rekao da će Srbija ozbiljno razmotriti tu potrebu italijanske kompanije tim pre što je i sama zainteresovana da deo italijanskih investicija iz drugih zemalja dovede na svoju teritoriju.

Prema njegovim rečima, investicija u Kragujevcu je bila odložena zbog ekonomske krize, ali se materijalizuje i ugledaće svetlo dana na kraju godine kada će biti proizvedeni prvi automobili.

Tadić je dodao da se sledeće godine očekuje početak masovne proizvodnje i veliki doprinos kompanije i grada Kragujevca smanjenju spoljnotrgovinskog deficita Srbije. "Fijat Srbija, Kragujevac i Univerzitet u Kragujevcu imaće značajnu ulogu u poboljšanju tehnološkog potencijala naše privrede i ekonomije", rekao je on.

Dodao je da će se u Kragujevcu proizvoditi dva nova modela vozila nove generacije koja su "izuzetna tehnološka ostvarenja". „To neće biti automobili starije generacije, već nove generacije, to je veoma značajna činjenica", rekao je Tadić.

On nije želeo da precizira datum početka proizvodnje novih modela, rekavši da novinari više ne treba da pitaju za datume. Prema njegovim rečima, prema ranijem iskustvu sa datumima bilo je previše obećanja koja nisu ostvarena, pa je bilo razočaranja.

"Kažem vam šta je plan i tražim od građana podršku za realizaciju tih planova. Nije dobro da kreiramo ambijent u kojem stalno političari nešto obećavaju, ponekad i nemoguće, zbog stalnih zahteva za obećanjima, pa se onda razočaramo", rekao je Tadić, izrazivši očekivanje da će, nakon Fijata, i druge velike svetske kompanije biti privučene u Srbiju.

"Metalski kompleks u Srbiji, proizvođači auto-delova, kao i proizvođači hrane u Srbiji imaju nove šanse", rekao je Tadić i dodao da je na državi i menadžmentu preduzeća da se stvore mogućnosti za otvaranje novih radnih mesta.

Predsednik Srbije je rekao da je od radnika FAS-a čuo da im je teško i primetio da "danas nema lakog rada" i da je „nemoguće na lak način u uslovima konkurencije obezbediti sigurna radna mesta".

Prema njegovim rečima, Srbija nudi bolje mogućnosti i Vlada Srbije će se potruditi da kreira još bolje uslove za nove investitore i radna mesta. "Mi se borimo sa našom konkurencijom i naši italijanski partneri su nam izuzetno važni za realizaciju takvih projekcija", naveo je Tadić.

Vlada će ispuniti sve svoje obaveze

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, koji je zajedno sa predsednikom Tadićem posetio proizvodnu halu kompanije "Fijat automobili Srbija", gde je već dovežen deo nove opreme, rekao je da bi, prema dinamici radova, prvi, probni primerci novih Fijatovih modela mogli da do kraja godine siđu sa proizvodne trake.

Ćirić je dodao da je vrednost investicije veća od 500 miliona evra.

U vladi nema disonantnih tonova

Nebojša Ćirić kaže da rekonstruisana Vlada Srbije funkcioniše jednoglasno i bez disonantnih tonova. "Atmosfera je dobra i radna, i moj utisak je da se svi u vladi trudimo da radimo odgovorno, pogotovo u oblasti ekonomije, kako bismo poboljšali ambijent za poslovanje", rekao je on.

Prema njegovim rečima, plan je da se do kraja godine, za šta su dobijena i uveravanja italijanske strane, potpuno završi investicija na matičnoj lokaciji fabrike da bi do kraja godine sa proizvodnih traka sišli probni modeli novih vozila.

"Paralelno sa tim se radi infrastruktura u fabrici i oko nje, kao i na lokaciji nekadašnje kasarne u Grošnici gde će biti smešteno šest Fijatovih dobavljača koji od marta 2012. godine treba da se uključe u punu serijsku proizvodnju", rekao je Ćirić.

Ministar je naveo da je oko 60 odsto terena u budućoj industrijskoj zoni za Fijatove dobavljače u Grošnici očišćeno, a na terenu su domaći i stručnjaci Fijata koji pripremaju teren.

Prema njegovim rečima, menadžerima Fijata u Kragujevcu je preneto uveravanje u ime Vlade Srbije da će srpska strana na vreme ispuniti sve obaveze.

"Fijat insistira, i to je ugovorna obaveza, da se poštuju rokovi za izgradnju infrastrukture i puteva", rekao je Ćirić i najavio da će auto-put od Kragujevca do Batočine biti završen do sredine 2012. godine.

Ministar je podsetio i na obaveze izgradnje Južne obilaznice i tunela do sredine 2014. godine, kao i lokalnih puteva, i naveo da su za to obezbedjena sredstva.

Ćirić je dodao da će već od marta 2012. godine kod Kragujevca prolaziti 460 kamiona dnevno zbog čega je važno završiti radove i na lokalnim putevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.