Vesti -

Šta blokada Sueca znači za Srbiju: Nekom neće stići kupaći, za nečije jabuke biće kasno

Beograd -- Preko 150 brodova ostalo je zaglavljeno ispred Sueckog kanala zbog nasukavanja "Ever givena", gigantskog broda natovarenog sa 200.000 tona.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Cnes2021, Distribution Airbus DS via AP
Foto: Tanjug/Cnes2021, Distribution Airbus DS via AP

Pročitajte još:

Blokada od 9,6 milijardi dolara dnevno: Globalne posledice ogromne

Pramcem zaorao obalu: Gigantski teretnjak još blokira Suecki kanal FOTO

Začepljena žila kucavica svetske trgovine: Brod u Sueckom kanalu ugrozio lance snabdevanja

Tim putem u Srbiju stiže garderoba, igračke, elektronika, raznovrsna prehrambena roba, kao i razne sirovine za firme u Srbiji.

Zbog toga, nije čudo da logističke i špediterske kompanije i u Srbiji, baš kao i širom planete, imaju pune ruke posla.

"Nekoliko prevoznika je sada počelo da preusmerava svoje pošiljke oko Afrike, preko Rta dobre nade, što će dovesti do toga da se tranzitna vremena produže za oko 7 do 9 dana“ kaže za B92.net Nebojša Đekić, direktor prodaje i razvoja u kompaniji Kargo partner Srbija.

Kako u ovoj kompaniji navode za naš portal, preko Sueckog kanala izvoze se iz Srbije gotovi proizvodi, građa, trupci, jabuke koje čak i sazrevaju u kontejnerima...

Upravo za takve pošiljke ovo može biti najveći problem, navode i objašnjavaju da neke vrste hrane ne mogu da izdrže zastoje u transportu.

Prema njihovim rečima, pet dana stajanja brodova u mestu izaziva ogromne gužve prilikom istovara, koje mogu da dovedu do preko 30 dana kašnjenja. Razlog je, naime, to što zbog gužvi gotovo da ne može da se priđe lukama.

Takođe, još jedan problem je sa robom koja zavisi od sezone, pa bi, ukoliko zaista dođe do dužeg kašnjenja, na primer kupaći kostimi mogli da stignu u julu umesto u maju, kako je planirano.

Moguća je i ponovo pojava manjka kontejnera na tržištu, jer će i nazad u Kinu kasniti prazni kontejneri. Zbog te lančane reakcije će kasniti i za kasnije rezervisani transporti.

Posledično, izgledan je i rast cene transporta, jer brodarske kompanije dižu cene kada je manjak kontejnera, odnosno iznajmljuju kontejnere onome ko plati više i kome se više žuri.

Ipak, najveći problem imaće srpske firme čija proizvodnja zavisi od uvoznih sirovina, jer ugovorena proizvodnja zavisi od rokova isporuke sirovina, pa će i finalni proizvod kasniti.

Blokada Sueckog kanala već je počela da izaziva ogromne zaostatke u globalnim lancima snabdevanja. Deset posto svetske trgovine kreće se kroz Suecki kanal, tako da ova nezgoda ima veliki uticaj na pomorski transport.

Alternativni transporti

Foto: Tanjug/AP Photo, Mohamed Elshahed
Foto: Tanjug/AP Photo, Mohamed Elshahed

Plovilo dugačko 400 metara je u trenutku nasukavanja nosilo 20.000 kontejnera. Brod se zbog jakih bočnih vetrova delimično nasukao, ali na takav način da je u potpunosti blokirao ovaj, verovatno najbitniji, globalni tranzitni koridor.

U ovom trenutnu niko ne može pouzdano da tvrdi koliko će biti potrebno da se uspostavi normalan protok preko Sueckog kanala, ali je sigurno da će se situacija odraziti na deo svetske ekonomije imajući u vidu da brojne industrije snabdevaju svoju proizvodnju robom koja stiže ovom rutom.

"Zbog očekivanih zagušenja luka u Evropi, očekujemo više interesovanja za avionski i železnički transport u narednim nedeljama. Železnički prevoz robe je stabilna opcija sa vremenom tranzita koji je do 50 odsto brži od pomorskog i 60 isplativiji od avionskog prevoza. Za izuzetno hitne pošiljke, tu su usluge nedeljnog čarter leta iz Kine i Hong Konga do srednje Evrope kako bi korisnici mogli da ispune i najstrože rokove”, kaže Đekić i dodaje da pažljivo prate događaje i da su često u kontaktu sa brodskim prevoznicima, kao i kupcima kako bi ih obaveštavali o najnovijim dešavanjima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.