Vesti -

Uskoro nova deonica auto-puta kroz Crnu Goru: Poznato kolika će biti putarina

Podgorica -- Kompletni radovi na deonici auto-puta Smokovac-Mataševo u Crnoj Gori trebalo bi da budu završeni do kraja meseca.

Izvor: Blic
Podeli
Foto: Depositphotos/thekaikoroez
Foto: Depositphotos/thekaikoroez

Auto-put biće u funkciji onda kada komisija za tehnički prijem proceni da je put bezbedan za puštanje u saobraćaj, a to po svemu sudeći treba očekivati brzo.

Cena putarine bi mogla da iznosi 8 centi po kilometru, ili ukupno najviše 3,5 evra, prenosi Blic.

Izgradnja prve deonice auto-puta počela je 2015. godine, a bilo je predviđeno da radovi traju do 2019. godine. Ali nepredviđene okolnosti su usporile radove, prvenstveno pandemija koronavirusa i težak teren za izgradnju.

"Trenutno radovi teku ubrzanim tempom, zadovoljni smo rezultatima koje smo ostvarili. Trasa auto-puta biće pokrivena asfaltom u narednih par dana", rekao je ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić.

Deonicu gradi kineska kompanija, a sve je finansirala u iznosu od 810 milona evra kreditna linija kineske Eksim banke. Vlada je početkom jula objavila informaciju o hedžing aranžmanu sa evropskim i američkim bankama, čime je smanjena kamatna stopa za kredit za kod Eksim banke, jer je pozajmica bila indeksirana u američkom dolaru. Iz Ministarstva finansija Crne Gore je ranije objašnjeno da je na taj način ostvarena ušteda od osam miliona evra na godišnjem nivou.

"Završetak radova na auto-putu biće veoma značajan za privredu i građane Crne Gore, ali i za turizam. Pored toga dodatno smo angažovani u traženju za nastavak radova do granice sa Srbijom, jer bez završetka kompletnog auto-puta kroz Crnu Goru efekti ovog infrastrukturnog projekta ne bi imali svoj puni smisao", navode u crnogorskom ministarstvu kapitalnih investicija.

Auto-put verovatno neće krenuti u saobraćaj do početka sledeće godine.

Pripremanje kolovoza, signalizacija kao i početno obeležavanje već je završeno. Kako je više puta istaknuto, materijal koji je nanet je veoma kvalitetan, garantuje odličnu vidljivost, kao i signalizacija koja će upozoravati vozače ukoliko nagaze obeležene bele linije na kolovozu, koje će biti vrlo postojane i pri teškim uslovima u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.