Vesti -

"Sutra iznad Zagreba dva rafala"

Zagreb -- Vlada Hrvatske je danas usvojila zaključak o prihvatanju političke deklaracije o hrvatsko-francuskom strateškom partnerstvu.

Izvor: Dnevnik.hr
Podeli
Foto: Epa/WALLACE WOON
Foto: Epa/WALLACE WOON

Takođe je donela odluku o davanju saglasnosti Ministarstvu odbrane za kupovinu višenamenskog borbenog aviona "rafal“ na teret državnog budžeta u periodu od 2022. do 2026. godine.

Tačnije, nakon izlaganja ministra Marića i Banožića usvojena je i odluka o kupovini vojnih aviona za 6,1 milijardu kuna (810,64 miliona evra).

"Nabavlja se 12 korišćenih rafala. Uz njega dolazi i simulator, a osiguran je i moderan oružani paket. Obuka će se sprovoditi u Francuskoj i Hrvatskoj. Prenos vlasništva sprovešće se u Francuskoj, a krajem 2024. u Hrvatskoj će biti 8 aviona, a tokom 2025. preostalih četiri aviona. Sve avione će preleteti piloti hrvatskog ratnog vazduhoplovstva", rekao je ministar odbrane Hrvatske Mario Banožić.

Premijer Hrvatske je najavio kako će sutra oko podne iznad Zagreba videti dva rafala kakva kupuju u simboličnom letu.

Prva poseta francuskog predsednika Hrvatskoj

Zaključak i odluku o kupovini borbenih aviona Vlada Hrvatske je donela uoči službene posete francuskog predsednika Emanuela Makrona Hrvatskoj.

Francuska i Hrvatska već imaju sklopljeno strateško partnerstvo, ali će ono novim ugovorom biti prošireno i produbljeno na niz novih područja, istakli su Banski dvori uoči Makronovog dolaska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.