Vesti -

Šta će biti sa crnogorskim turizmom? Svaki peti gost iz Ukrajine ili Rusije

Svaka vrsta krize se u globalizovanom svetu vrlo lako sa globalnog prenosi na lokalno tržište, rekla je predsednica Privredne komore Crne Gore Nina Drakić.

Izvor: B92.net
Podeli
Foto: Per Bengtsson/Shutterstock
Foto: Per Bengtsson/Shutterstock

Ona je, govoreći na panelu "Regionalna saradnja kao preduslov za održivi rast" (Regional cooperation as a precondition for sustainable growth), podsetila da je tako bilo i 2007. godine, kada je kriza najpre pogodila tržište nekretnina, pa se prelila na sve ostalo i na ceo svet.

"Konkretno kada govorimo o primeru Crne Gore, robna razmena sa Ukrajinom je zanemarljivo mala, a sa Rusijom je oko 13 miliona evra. Međutim, kada govorimo o sektoru turizma, tu postoji mnogo snažniji uticaj svega što se trenutno događa u Ukrajini", rekla je Drakićeva.

Podsetila je da je crnogorski turizam najpre bio pogođen pandemijom, a da je ovo sada još jedan udar, budući da ukrajinski i ruski turisti obuhvataju čak 20 odsto gostiju, zbog čega će ova sezona biti pravi izazov.

"Poruka turističkog sektora je da moramo tražiti alternativna tržišta. Tu pre svega mislimo na region – Srbiju, BiH, Makedoniju, Albaniju...", dodala je predsednica crnogorske privredne komore.

Osvrnula se i na rastuće cene energenata, inflaciju i snabdevenost žitaricama.

"Rusija i Ukrajina su i značajni snabdevači žitaricama, tako da će nedostatak toga uticati na ponudu i tražnju, a samim tim i cene kod nas. Mi nismo toliko zavisni od gasa, ali svaka promena na berzama utiče i na nas", istakla je ona.

Dodala je da smatra da je regionalna saradnja jedan od načina izlaska iz krize.

"Srbija je jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Crne Gore, tako da ne vidim razlog da to ne bude posebno naglašeno i u ovoj krizi", zaključila je Drakićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.