Vesti -

Skijaši će plaćati sneg na Jahorini

Vlada Republike Srpske je prihvatila inicijativu Olimpijskog centra Jahorina da skijaši plaćaju sneg.

Izvor: klix.ba
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/jag_cz
Ilustracija: Depositphotos/jag_cz

Konkretno, reč je o taksi kojom će se finansirati sistem za osnežavanje i vertikalni transport.

Formirana je radna grupa sa deset članova, čija je obaveza da ovu inicijativu sprovede u delo, prenosi Kliks.

"Zadatak interresorne radne grupe je da sačini tekst zakona kojim će se normirati pitanje naplate posebne turističke takse na Jahorini te da Ministarstvo trgovine i turizma dostavi Vladi RS na razmatranje radi sprovođenja dalje procedure", navedeno je u rešenju za formiranje radne grupe.

Iz entitetskog ministarstva trgovine i turizma su za portal Capital kazali da će radna grupa u narednim danima imati prvi sastanak. Poručili su da će javnost biti o svemu blagovremeno obaveštena. Naglasili su da hotelijeri nisu zadovoljni ovom idejom te da su im ponudili da imaju predstavnika u spomenutoj grupi.

"Olimpijski centar Jahorina je izlazio u javnost s inicijativom za uvođenje posebne turističke takse na Jahorini, što je naišlo na oštre reakcije jahorinskih hotelijera. U cilju iznalaženja najboljeg rešenja, formirana je radna grupa u čijem radu će, uz predstavnike Vlade RS-a i Grada Istočno Sarajevo, učestvovati i predstavnici Udruženja hotelijera i Olimpijskog centra Jahorina", navedeno je.

U ministarstvu nisu otkrili koliko će taksa koštati. Predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek je ranije izjavio da je ideja da se za vreme rada sistema za osnežavanje i vertikalni transport plaća naknada između pet i šest KM po krevetu. Navodno je zakonsko rešenje već spremno te da preostaje samo da se usaglase detalji oko sistema naplate - predlog je da sve ide preko enitetske poreske uprave.

Prema saznanjima portala Capital, taksa se ne bi naplaćivala ove zimske sezone, jer su cene već formirane te je dobar deo aranžmana već prodat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.