Vesti -

Rimcu prete tužbom?

Zagreb -- Glasni sukobi rivala na tržištu oko preuzimanja neke kompanije nisu neuobičajeni.

Izvor: Jutarnji list
Podeli
Foto: Epa/ANTONIO BAT
Foto: Epa/ANTONIO BAT

U Grejpu (Greyp), jednom od najvećih hrvatskih startapa, nastalom iz firme Rimac automobili, nezadovoljni su mali deoničari, pišu hrvatski mediji.

Pominje se i mogućnost tužbe protiv tog startapa i odgovornih osoba, uključujući Matu Rimca, koji je suvlasnik Grejpa i iz čije je firme Rimac automobila nastao Grejp.

Glasni sukobi tržišnih rivala oko mete akvizicije i nisu neuobičajeni, čak i u Hrvatskoj, ali glasnog negodovanja malih ulagača u hrvatske startape dosad nije bilo.

U petak je bio poslednji dan kad su mali investitori koji su preko nemačke kripto-investicione platforme Neufund uložili u Rimčev startap Grejp bajks (Greyp Bikes) mogli ostaviti detalje o svojim računima kako bi bili isplaćeni za ulog. Četiri dana ranije Neufund se počeo pripremati za delistiranje Grejpa i isplatu njegovih ulagača.

Sve se to događa u pozadini priprema za Poršeovo preuzimanje Grejpa za iznos veći od 100 miliona kuna (13,2 miliona evra). Na jednom od najvećih startap egzita u Hrvatskoj dosad profitiraće svi prethodni ulagači u Rimac automobile, s obzirom na to da su ta firma i Grejp imali gotovo identičnu vlasničku strukturu. Transakcija bi trebalo da bude zaključena do kraja godine.

Akcionarski ugovor

Jutarnji list je ovu priču počeo da prati kad su u avgustu saznali da je Grejp preko Neufunda zatražio glasanje o izlasku malih ulagača iz vlasničke strukture. Bio je to znak da se Mate Rimac priprema za prodaju poslovanja s električnim biciklima.

Grejpova investiciona runda iz 2019, napravljena preko Neufunda u Nemačkoj izdavanjem kriptotokena (ETO) i koja je pravno obavljena preko kompanije Smart Zero koja je suvlasnik Grejpa, ostavila je otvorena pitanja s tamošnjim regulatorom pa je bilo izvesno da novi vlasnik želi to da reši pre ulaska u suvlasništvo.

Krešimir Hlede, operativno prvi čovek Grejp bajksa, kaže da transakcija s Poršeom još nije finalizovana.

"Prema našem deoničarskom ugovoru, pravni deo procesa vezan za isplatu vlasnika tokena na Neufundu morao bi biti okončan do 18. decembra, što znači da će isplata biti nekoliko nedelja nakon toga“, kaže Hlede.

Rimac oštar: "O čemu ti, ograničeni čoveče, pričaš?"; "Odlepršaj sa svojim desničarskim forama"

Pojašnjava da će prvo investitor, Porše, isplatiti udele deoničarima Grejpa koji svoje udele prodaju, uključujući firmu Smart Zero, koja ima 3,8 posto udela u Grejpu. U njoj su mali deoničari zastupljeni kao kriptoulagači, odnosno oni su vlasnici Grejpova kripto-tokena. Taj deo nije sporan ni Grejpu ni malim ulagačima.

Loša karma

Glasno negodovanje je rezultat činjenice da deo malih ulagača ne želi da izađe iz suvlasništva Grejp bajksa. Razloga je više, ali osnovni je što smatraju da je povrat premalen. U Grejpu su izračunali da on iznosi oko 40 posto.

Novi momenat u priči je pretnja tužbom. Potpisuje je navodno "Igor Knezevic" koji je ostavio anonimnu imejl adresu. Na upit da to komentariše nije se odazvao, kao što nije niti potvrdio svoj identitet, pa tu pretnju treba uzeti sa zadrškom, piše Jutarnji list. U Grejpu su im rekli da nemaju informacija o tužbi.

"Verujemo da za to nema osnove, jer su se Grejp i Smart Zero kroz celi postupak konsultovali s pravnim savetnicima i ispunjavali tačno svoje ugovorne obaveze. Žao nam je da su neki od naših ulagača nezadovoljni, ali mi moramo poštovati svoje ugovorne obaveze“, kaže Hlede.

Na LinkedInu Novac.hr, gde se povela rasprava o ovoj temi, preduzetnik Srđan Kovačević piše da bi mu ulaganje u Grejp moglo postati najgora investicija dosad. Navodi da je u Grejp uložio u kriptovalutu itirijum, čija je vrednost u međuvremenu skočila 18 puta, a da ga sad prisilno isplaćuju u evrima.

"Ono što bi bilo fer je da Mate Rimac kaže: 'Sori, Porsche, ne mogu da izigram ljude koji su mi dali poverenje, ili ostaju unutra ili nema dila.' Sve ostalo je loša karma“, zaključuje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.